Typer af coenzymer

Typer af coenzymer

Coenzym er organiske molekyler, der understøtter enzymernes evne til at bruge vitaminer og mineraler. I modsætning til almindelige enzymer er coenzymer ikke proteiner. Mange typer af coenzymer inddrager vitaminer i deres kemi. Nogle, som Q10, kan medvirke til at reducere bivirkninger af nogle kolesterolsænkende lægemidler. Selvom det er praktisk, er fordelene ved coenzymer som kosttilskud ikke veletablerede. Der er 18 kendte coenzymer, som i vid udstrækning er klassificeret i to grupper.

Vitaminbaserede coenzymer

De fleste coenzymer stammer som vitaminer, som kroppen absorberer gennem mad, før de konverteres til at gøre deres job. Vitaminer gør det muligt for kroppens celler at udføre kemiske reaktioner; proces næringsstoffer, kulhydrater og fedtstoffer; og regulere nervesystemet.

Coenzym afledt af vitaminer omfatter ascorbinsyre (fra vitamin C), coenzym A (fra pantothensyre eller B5), coenzym F420 (fra riboflavin), menaquinon (fra vitamin K), NAD + og NADP + (fra niacin) og tetrahydrofolinsyre syre eller B9).

Nonvitamin-coenzymer

Coenzym, der ikke er afledt af vitaminer, kan stadig overføre forskellige kemikalier mellem enzymer. Disse omfatter adenosintrifosfat (som overfører fosfater); S-adenosylmethionin, tetrahydromethanopterin og og coenzym M (som overfører methyler); 3'-phosphoadenosin-5'-phosphosulfat (som overfører sulfater); glutathion, coenzym Q og coenzym B (hvilke overførselselektroner); tetrahydrobiopterin (som overfører oxygen og elektroner); cytidintriphosphat (som overfører lipidhovedgrupper og diacylglyceroler); nukleotidsukker (som overfører monosaccharider); Methanofuran (som overfører formyler).

Methanogener distribuerer coenzym M, coenzym B, methanofuran og tetrahydromethanopterin gennem kroppen; bakterier, archaea og eukaryoter distribuerer de andre coenzymer.

Q10 Supplement

Organisationer som Mayo Clinic og National Cancer Institute spørgsmålstegn ved de påviste fordele ved coenzym Q10 kosttilskud. Statiner, der behandler højt kolesteroltal, har nogle gange skadelige bivirkninger, herunder muskelsmerter, leverskader, fordøjelsesproblemer, udslæt og hukommelsestab. Q10 er blevet brugt til at afhjælpe disse problemer, men effektiviteten er kontroversiel.

Som kosttilskud er Q10 ikke reguleret af Food and Drug Administration, og der er ikke udført store undersøgelser for at kontrollere, hvor godt det hjælper statinbrugere, hvis overhovedet. Mens der ikke er rapporteret om leverproblemer fra Q10, rapporterede en italiensk undersøgelse af E. Baggio, R. Gandini og A.C. Plancher (et al) udslæt, kvalme og mavesmerter fra et lille antal patienter.

Del:
Kommentarer