Tyndtarmen og dens rolle i jernabsorption

Tyndtarmen og dens rolle i jernabsorption

Jern er afgørende for livet. Uden jern kunne du ikke fange ilt fra atmosfæren og transportere det til dine vitale organer. Du ville heller ikke være i stand til at fremstille kromosomer, producere energi fra de fødevarer, du spiser eller afgifte de potentielt farlige kemikalier, der passerer gennem dit væv hver dag. Fordi jern er så vigtigt, har din krop udtænkt effektive mekanismer til at absorbere, lagre og genbruge det. På trods af disse sikkerhedsforanstaltninger kan jernbutikker udtømmes, hvis du taber blod, må ikke spise nok jern eller hvis intestinal jernabsorption svækkes.

Tarmabsorption

Selv om din krop fastholder fast i sin jernforsyning, taber nogle få milligram jern dagligt i sved, urin, afføring og sløvede hudceller. Menstruerende kvinder mister yderligere 30 til 40 mg jern i hver månedlige cyklus. Ingen af ​​disse processer er nøje reguleret. I modsætning hertil er intestinal jernabsorption tæt styret, hvilket gør dette til den vigtigste mekanisme til regulering af jernoptagelsen og i sidste ende at opretholde dine samlede kropsjernforretninger.

Forskellige former

Koststryge forekommer i tre former, hver med en anden absorptionsmekanisme. Hemejern - den mest effektivt absorberede form af jern - findes i rødt kød og andet kødfoder. Hemejernoptagelse reguleres af et hæmebærerprotein i tarmforingen.

Ikke-hæm ferritin jern kommer fra planter, der indeholder mineralet, såsom bønner, linser og andre bælgplanter. Denne form for koststrygjern trækkes gennem membranerne i dine tarmceller gennem en proces kaldet endocytose.

Non-hæm, lavmolekylært jern - som det, der findes i kosttilskud - bæres over tarmens foring af samme transportmolekyle, der overfører mangan, kobber og flere andre metalliske næringsstoffer til blodbanen.

Forringet absorption

Selvom der forekommer jernabsorption i hele tyndtarmen, finder de fleste sted i duodenum og øvre jejunum, som omfatter de første 18 til 24 inches af tyndtarmen. Eventuelle faktorer, der beskadiger eller eliminerer denne del af din mave-tarmkanal kan forstyrre jernabsorptionen.

Folk med kronisk sygdom eller cøliaki, der udløses af en immunreaktion over for proteiner i visse kornarter, kan blive jernmangel på grund af betændelse i tarmens indre foring. Gastrisk bypass kirurgi er en anden hyppig årsag til jernmangel, dels fordi det afledes forbrugt mad forbi den absorberende overflade af den øvre tyndtarme.

Overvejelser

Jernmangel er den mest almindelige ernæringsmæssige lidelse verden over, ifølge Verdenssundhedsorganisationen. Jernmangel er almindelig i udviklingslande, hvor andre ernæringsmæssige mangler er udbredt, men det er også et folkesundhedsproblem i rige nationer. Når jernmangel udvikler sig, tager det uger til måneder for at rette op. Selvom tarmene kan øge jernabsorptionen i tider med behov, regulerer den jernoptagelse for at undgå de toksiciteter, der kan opstå, hvis du absorberer for meget.

Selv om din krop har brug for en vis mængde jern, kan overskydende jern beskadige din lever, hjerte, bugspytkirtlen, nervesystemet og leddene. Spørg din læge, hvis du har brug for supplerende jern. I de fleste tilfælde er jernpiller tilstrækkelige til at korrigere en jernmangel, men injicerbare former for jern er tilgængelige for alvorlig mangel eller for personer, hvis tarme ikke absorberer jern.

Del:
Kommentarer