Tilbagevendende nyreskade

Tilbagevendende nyreskade

Nyreskade er en generel betegnelse, der bruges til at beskrive enhver form for nedbrydning i nyrefunktionen. Det kan skyldes en lang række tilstande eller skader, herunder diabetes, infektion, højt blodtryk, lavt blodtryk, nyresten, transfusionskomplikationer og autoimmun sygdom. Mens nogle former for nyreskade er reversible, hvis de er fanget i tid, er andre langsigtede og progressive, og kan sænkes, men ikke helbredes.

Diagnostisering og reversering af akut nyresvigt

Akut nyresvigt er en tilstand, der ofte er reversibel, hvis den behandles ordentligt. Begrebet dækker et pludseligt tab i nyrernes evne til at fjerne affaldsmateriale fra blodbanen eller skabe urin. Symptomer på akut nyresvigt inkluderer væskeretention og hævelse, nedsættelse eller fuldstændig standsning i urinproduktion, højt blodtryk, kvalme, træthed, blodige afføring, anfald, træg bevægelser og ændringer i mental funktion. Hvis du oplever nogen af ​​disse tegn, skal du straks søge lægehjælp.

Før du forsøger at vende din nyresvigt, skal dine læger først diagnosticere og kontrollere den underliggende årsag. Når denne proces er i gang, vil de vurdere din nyrefunktion og flytte for at genoprette den til sit normale område. For at beskytte dine nyrer mod yderligere opbygning af væske og blod affald, vil du blive placeret på en diæt, der begrænser væskeindtag. Du vil også sandsynligvis nødt til at undgå fødevarer, der er højt i protein, kalium og salt, og øger dit indtag af kulhydrater. For at undgå overskydende kaliumopbygning kan du få natriumpolystyrensulfat (Kayexalat), glucose eller calcium.

I mange tilfælde vil dine nyrer midlertidigt være ude af stand til at udføre deres arbejde uden mere direkte hjælp. Hvis dette er tilfældet, skal du undergå dialyse eller mekanisk rensning af toksinerne i dit blod. Ved en typisk dialyseprocedure overføres blod gradvist fra din krop til en maskine, der er designet til at efterligne nyrefunktionen og derefter tilbage i din krop. Ved at omgå dine nyrer på denne måde vil dine læger give dem tid til at helbrede og vende tilbage til normal drift. Mens kronisk eller progressiv nyresygdom ofte udvikler sig fra akut svigt, er ordentlig behandling normalt effektiv til at genoprette nyrefunktionen i en periode på uger eller måneder.

ForstĂĄelse og behandling af kronisk nyresvigt

Ifølge U.S. National Library of Medicine og National Institutes of Health, kronisk nyresvigt og dets beslægtede komplikationer rammer ca. en ud af hver 500 amerikanere og skyldes oftest diabetes og højt blodtryk. I modsætning til akut fiasko, med sine oplagte eksterne tegn, opbygger kronisk svigt typisk langsomt over tid og giver i starten ingen symptomer. Imidlertid øges indre skade gradvist, og langt størstedelen af ​​nyrefunktionen kan være permanent kompromitteret, før sygdommen afdækkes.

Hvis du er diagnosticeret med kronisk nyresvigt, er det normalt ikke muligt at vende tilbage til din tilstand. Behandling centrerer omkring forsøg på at begrænse sygdomsforløbet og forhindre yderligere nyreskade. Ud over de dialyser og diætbegrænsninger, der anvendes til akut svigt, kan du kræve blodtransfusioner eller anden medicinsk intervention for at undgå komplikationer fra anæmi. Kontakt din læge for en fuldstændig forklaring på behandlinger for kronisk nyresvigt.

Del:
Kommentarer