Tegn og symptomer på leversår

Tegn og symptomer på leversår

Et mavesår er smertefuldt, men det er normalt ikke livstruende. Et sår i leveren - mere korrekt kaldet en leverabscess - er en mere alvorlig tilstand, som kræver medicinsk intervention for at forhindre mulig sepsis og død. De, der er sårbare over for sår i leveren, skal være opmærksomme på symptomerne, så de kan begynde behandling så hurtigt som muligt.

typer

Den tilstand, der betegnes som leveresår, kan være en af ​​to ting. Til tider kan et mavesår - et sår i maven, duodenum eller spiserøret - trænge ind i leveren. Dette er en sjælden tilstand. Mere almindeligt er et leversår faktisk en leverabces eller et leverområde, der bliver smittet og fyldt med pus.

Årsager

En leverabces er forårsaget af infektion i maven, blodet eller galdevejen. Sommetider kan en sådan infektion forårsages af endoskopi af galdesystemet eller ved et eventuelt traume til leveren. Det kan også være et resultat af appendicitis, diverticulitis eller en perforeret tarm. Normalt findes mere end en type bakterier i en leverinfektion. Bacteroides, enterococcus, escherichia colie, klebsiella staphylococcus eller streptococcus er de mest almindelige bakterier, der forårsager denne type infektion. Et mavesår er også generelt forårsaget af bakterier.

Symptomer

For et mavesår, der er udvidet i leveren, er gastrointestinal blødning det mest almindelige symptom. Med en leverabces kan patienter opleve smerter i overlivet, tab af appetit, kvalme, opkastning og uventet vægttab. Andre tegn omfatter mørk urin, kridtfarvet afføring og gulsot eller gulfarvet hud. Patienterne kan også have svaghed og feber eller kuldegysninger.

Diagnose

Læger kan bruge endoskopi til at diagnosticere et mavesår, der strækker sig ind i leveren. For en leverabces bruger læger en leverbiopsi, abdominal ultralyd eller abdominal computert axial tomografi (CT) scan for at diagnosticere. Et antal hvide blodlegemer, blodkultur for bakterier eller leverfunktionstest er andre måder at diagnosticere denne tilstand på.

Behandling

I de fleste tilfælde kræver patienter operation for at dræne pus fra leveren, efterfulgt af et intensivt kursus af antibiotika i fire til seks uger. I nogle få tilfælde kan antibiotikabehandling alene virke. Antibiotika og antacida anvendes til behandling af mavesår. Venstre ubehandlet, leverabscess kan være dødelig, så ingen patient bør ignorere sine symptomer og håber smerten vil gå væk alene.

Del:
Kommentarer