Symptomerne pĂĄ en gul jakke sting

Symptomerne pĂĄ en gul jakke sting

Gule jakker, en type veps, størrelsen af ​​husflyvninger, er navngivet efter de sorte og gule striber på deres abdomen. De danner rede i jorden, og de kan blive farlige, hvis disse rejer trækkes på eller sparkes, hvilket resulterer i stikkende angreb mod gerningsmanden. I modsætning til bier kan vepsene let fjerne deres stingers fra et offers hud, hvilket giver dem mulighed for at stikke flere gange. Reaktionen på en gul jakke sting varierer meget fra mindre irritation til døden.

Lokal reaktion

Begyndende umiddelbart efter stinget er dette den mest almindelige reaktion. Symptomer varer normalt kun timer, selvom de kan fortsætte i op til en uge. Stinget bliver sædvanligvis rødt og hævet, selv om mængden af ​​hævelse varierer. Det kan også kløe og være varmt at røre ved. I større lokale reaktioner kan hævelse sprede sig, og kvalme og træthed kan forekomme. Alle disse symptomer er normale og ikke tegn på allergi.

Systemisk allergisk reaktion

I nogle tilfælde producerer et stikkofferets krop et antistof kaldet IgE mod det gule jakkegifte. Dette antistof er årsagen til allergiske reaktioner i fremtidige sting. Symptomerne kan være så milde som elveblest og skyllet hud, eller de kan blive livstruende. Den mest alvorlige reaktion er kendt som anafylaksi og omfatter vejrtrækningsbesvær, lavt blodtryk og kredsløbsproblemer, der muligvis udvikler sig til kardiorespiratorisk anholdelse og død. Mange mennesker, der oplever en anafylaktisk reaktion, har tidligere været stablet uden alvorlige konsekvenser.

Giftig reaktion

I modsætning til de andre reaktioner på et sting er en toksisk reaktion forårsaget af toksiner i giften og ikke en immunologisk reaktion. Fordi gule jakker lever i kolonier, kan et offer, der ved et uheld forstyrrer en rede, stakkes flere gange, hvilket resulterer i en stor mængde gift i kroppen. Hudsymptomer, der er almindelige for sting som udslæt eller elveblest er mere sjældne i en toksisk reaktion. Feber, hovedpine, kvalme, opkastning, diarré, svimmelhed, besvimelse og kramper er alle symptomer på denne type reaktion. Ofre, der lider af toksiske reaktioner, er mere tilbøjelige til at have en allergisk reaktion på fremtidige sting.

Forsinket reaktion

Hvis der opstår dage til uger efter brystet, er forsinkede reaktioner den mindst almindelige type og udgør mindre end.3 procent af alle insektstik. Betændelse i hjernen, nyrerne, blodkarrene eller nerverne kan forekomme som følge af en forsinket reaktion. Serumsyge kan sætte sig i syv til ti dage efter stinget. Symptomer på serumsygdom omfatter udslæt, kløe, feber, træthed, ledsmerter og hævede lymfeknuder.

Del:
Kommentarer