Sport i den spanske kultur

Sport i den spanske kultur

Team og individuelle sportsgrene løber dybt i spansk kultur, fra århundreder gamle konkurrencer oprettet i Spanien til dem, der importeres fra andre lande. Mange af de populære i Spanien er populære andre steder i den spansktalende verden, selvom der findes regionale forskelle. Nogle sportsgrene får kun nylige accept på grund af de spanske atleteres succes på verdensplan.

Fodbold

Fodbold, eller som det er kendt i Spanien, fútbol, ​​er den mest populære sport i landet. Fire professionelle ligaer spiller i løbet af en sæson, der indeholder weekend-spil, der hovedsagelig spilles om søndagen, hvor europæiske kampe spilles midt på ugen. Den førende liga La Liga, også kaldet Primera, har 20 hold, herunder de to mest kendte spanske hold, Real Madrid og Barcelona.

Basketball

Basketball er en anden populær hold sport. Atten professionelle hold spiller fra september til juni, der deltager i liga og europæiske spil. Spanjere som Los Angeles Laker Center Pau Gasol har fundet boliger med NBA-hold, mens nogle amerikanske spillere har ledet til Spanien for at fortsætte deres karriere.

Tyrefægtning

Bullfighting daterer til det ottende århundrede, da spanske adelsmænd kæmpede tyre til ære for kong Alfonso VIII's kroning. I begyndelsen af ​​det 18. århundrede skiftede det fra en aristokratisk begivenhed til sporten til almindelige, da kong Felipe V forbød adelerne at deltage. I løbet af begivenheden bølger tyrneren en farvestrålende klud, der dækker tyrens afgifter. Han stikker så tyren med et sværd mellem skulderbladene. Hvis det ikke dræber tyren, bruger han et kortere sværd til at spalte halsen. Matadorer, der sætter et godt show til tilskuerne, belønnes med tyreørene, halen og en hoveder, som derefter smides ind i publikum som en tak. Tyre er ofte handicappede, før de kommer ind i tyrefægtningen. Horn er sløvet, petroleumsklær er smurt i øjnene, og spyd og klubber bruges til at svække det før en kamp.

Individuel sport

Cykling er vokset i popularitet siden 1940'erne. Spanien er vært for en af ​​de vigtigste løb i sporten, Vuelta a Espana eller Tour of Spain. Cyklister Miguel Indurain bragte stor opmærksomhed på sporten, ligesom Lance Armstrong gjorde i USA ved at vinde Tour de France i fem på hinanden følgende år, fra 1991-1995. Tennis modtog et tilsvarende løft, da Rafael Nadal blev nummer 1 i verden og den første spanier til at vinde Australian Open. Pelota, eller jai alai som det hedder i USA, er en offshoot af tennis, selvom ingen form for sporten eksisterer. Modstandere rammer en bold af en mur med en hånd, racket, flagermus eller kurv, som ligner håndbold eller racquetball. Ligesom tennis og cykling kan det være en hold sport, men spilles ofte alene af nonprofessionals.

Motorsports

Spanien er vært for to Formel 1 Grand Prix-løb: den spanske Grand Prix i Barcelona og den europæiske Grand Prix i Valencia. Landet er også stedet for tre Grand Prix motorcykel løb. I Amerika begyndte NASCAR løbebilbiler i Mexico City i 2005.

latin Amerika

To sportsperspektiver i den spansktalende verden, der endnu ikke har ramt i Spanien, er baseball og boksning. Latinamerikanske ballplayere steg til fremtrædende i Major League Baseball i 1950'erne gennem talenterne af flerårige All Stars Luis Aparicio og Roberto Clemente. I dag repræsenterer spanske spillere ca. 30 procent af alle Major League-spillere. Professionelle hold rekrutterer kraftigt i hele Latinamerika. Boksning er en populær sport i Mexico, hvor fighters arbejder deres vej gennem de fjervægtige og lette klasser. Sportens popularitet er blevet drevet af en række berømte bokseere, herunder mexikanske-fødte Julio César Chávez og mexicansk-amerikanske Oscar De La Hoya.

Del:
Kommentarer