SĂĄdan testes dit jernniveau i hjemmet

SĂĄdan testes dit jernniveau i hjemmet

Jern er et mineral, der findes i blodet og er afgørende for menneskeliv og fysiologi. Jern understøtter iltlevering til celler og regulerer cellevækst og differentiering. Folk, der ikke spiser nok jern, kan blive anæmiske og opleve træthed og dårlig immunitet. På den anden side kan for meget jern være giftigt og kan endda være fatalt. Fødevarer med højt indhold af jern omfatter kyllingelever, østers, oksekød og muslinger. Den eneste måde at kontrollere dit jernniveau er at have en blodprøve udført af en medicinsk facilitet. Der er dog en række måder at kontrollere for anæmi hjemme.

Overvåg dine energiniveauer for at se om du er blevet svagere. Træthed kan være tegn på for meget eller for lidt jern i din blodstrøm.

Undersøg regelmæssigt din hudtone for at se, om den er ændret. Bleg hud kan være tegn på røde blodlegemer og kan indikere lavt jern. En bronzehudtone, der ikke er et resultat af udsættelse for solen, kan være tegn på for meget jern.

Kontroller for at sikre, at dine negle ikke bliver skøre og tynde. Mennesker med anæmi på grund af mangel på jern har ofte blegte negle senge.

Spørg en læge om at overvåge dit hjerteslag for at afgøre, om der er hjertebanken eller andre uregelmæssigheder. Disse kan opstå, når dit hjerte skal arbejde hårdere for at få ilt gennem kroppen.

Kvinder bør bemærke eventuelle ændringer i hendes menstruationscyklus, da en tung periode ofte kan føre til anæmi.

Tag mærke til eventuelle dårlige sår i munden eller en brændende fornemmelse på tungen. Disse er også tegn på blodforstyrrelser som anæmi.

Vær opmærksom på ernæringsmæssige oplysninger om den mad du spiser. Sørg for at vide, om din diæt, der er lav eller høj i jern. Kvinder i alderen 14 til 50 kræver 15 til 18 mg. af jern om dagen, mens mænd over 18 normalt kun har brug for 8 mg. en dag.

Vær opmærksom på eventuelle ændringer i hudpigmentet og spørg et familiemedlem eller en person, der ser dig regelmæssigt, hvis de mærker nogen ændringer i din hudfarve.

Bemærk et tab af interesse for sex, da dette kan være tegn på for meget jern.

Tips

Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, skal du kontakte en læge og bede om at have en blodprøve præformeret.

Del:
Kommentarer