Sådan øger du appetitten hos kræftpatienter

Sådan øger du appetitten hos kræftpatienter

Ca. 80 procent af patienter med avanceret kræft oplever et tab i appetit og underernæring. På grund af bivirkningerne af kræftbehandling (som opkastning eller kvalme) udvikler patienter ofte en ligegyldighed over for mad og har svært ved at spise sig selv. Alligevel er det meget vigtigt for kræftpatienter at spise en sund kost, da et appetitløshed kan føre til underernæring, en reduceret effektivitet i behandlingen, en længere genopretningstid og en lavere livskvalitet. Heldigvis er der flere måder at øge appetitten hos kræftpatienter på.

Omstrukturere kost og spisevaner. Prøv at øge din appetit ved at gøre måltidstider så afslappede som muligt, spise ofte små måltider i stedet for tre store, og ved at holde snacks inden for rækkevidde, hvis du bliver sulten. Hvis din læge tillader det, skal du drikke et lille glas vin eller øl under et måltid for at øge din appetit. Hvis du oplever appetitab på grund af ændringer i din sans for smag eller lugt, skal du tilsætte flere krydderier til din mad (marinader og krydderier), smag dine grøntsager med bacon eller løg, og prøv tart fødevarer som citronservietter, der har masser af smag.

Lav en aftale med en diætist. Ansat på de fleste større hospitaler, kan dietitians hjælpe kræftpatienter med at udvikle en liste over sunde (og velsmagende) fødevarer, som vil øge immunforsvaret og hjælpe med genopretning. En diætist kan også hjælpe dig med at planlægge en diæt, hvis du har særlige kostbehov (som laktoseintolerans, diabetiker osv.). Tal med din læge om at lave en aftale med en registreret diætist.

Tal med en terapeut eller rådgiver. Nogle kræftpatienter oplever tab i appetit på grund af depression eller overdreven angst. Mange hospitaler yder rådgivning til kræftpatienter, så benyt denne mulighed, hvis den er tilgængelig for dig. Hvis dit hospital ikke leverer denne service, skal du søge en terapeut via din sygesikringsselskab eller spørg din læge om en anbefaling. En rådgiver kan hjælpe dig med at overvinde din depression eller angst, som vil hjælpe med at genoprette din appetit.

Tag appetitstimulerende midler. Visse stoffer, såsom megestrolacetat, kan stimulere appetitten hos en kræftpatient. Resultaterne kan variere fra patient til patient, men disse stoffer kan øge appetitten og diætindtaget med brede marginaler. Spørg din læge til recept for et appetitstimulerende middel. Vær tålmodig, når du begynder at tage stimulanten; Det kan tage mellem 4 til 6 uger før lægemidlet begynder at virke.

Få en recept til cannabinoider. Hvis dit tab i appetit skyldes kvalme, så spørg din læge om en recept på cannabinoid (lægemidler stammende fra marihuana). Disse stoffer hjælper med at lindre kvalme og kan hjælpe med at stimulere din appetit, men de er ikke blevet bevist at være meget produktive i at gå i vægt.

Tag et immunstimulerende eller immunomodulerende middel. Immunstimulerende og immunmodulerende midler er flydende formler rige på næringsstoffer. De giver vigtige vitaminer og mineraler, såsom omega-3 fedtsyrer og argenin, taget hensyn til at øge immunsystemet og modstå infektion. Disse midler hjælper patienterne med at få vægt og lindre underernæring. Tal med din læge om at opnå et immunstimulerende eller immunomodulerende middel for at øge din appetit og sundhed.

Tips

Overvej aggressiv ernæringsmæssig støtte. I visse tilfælde kan en kræftpatient drage fordel af aggressiv ernæringsmæssig støtte, såsom rørfoder, for at øge kropsvægten. En læge kan anbefale denne mulighed, hvis en moderat til stærkt underernæret patient skal gennemgå en operation. Aggressiv ernæringsmæssig støtte kan vise sig gavnlig i nogle tilfælde, men skadelig for andre. Du bør overveje denne mulighed, hvis din læge anbefaler det af en bestemt grund (som forberedelse til kirurgi eller kemoterapi).

Del:
Kommentarer