Sådan kører du et fodboldforsvar: 5-3

Sådan kører du et fodboldforsvar: 5-3

5-3 forsvaret indeholder fem defensive linemen og tre linebackers, med de resterende tre spillere i den defensive backfield. Det blev traditionelt brugt i de faglige og kollegiale rækker, når de passerede spil var mindre sofistikerede. Selv om det er mindre almindeligt på højere niveauer af konkurrence, er det stadig en nyttig strategisk mulighed på lavere niveauer eller i situationer hvor det forbipasserende spil er mindre en trussel.

På linjen

Fordi 5-3 forsvar stabler linjen, er det effektivt at stoppe løbet. Næseskærmen eller næsegrebet rager op mod det modsatte centrum, mens defensive tackler linje op på hver side af næsevagten mod de offensive vagter. Det efterlader de to defensive ender spredt bredt, normalt lige uden for offensiv tackler eller stramme ender. En vigtig fordel ved den ekstra lineman er, at det begrænser eventuelle åbenbare sårbarheder i det løbende spil. De to takler vogter mod indvendige håndoffs eller off-tackle-skuespil, mens enderne beskytter mod et feje, og næsen tackler træskoene i midten.

Linebackers rolle

De tre linebackere er oprettet i et traditionelt format, med den midterste linebacker bag næsevagten og de to andre bag de defensive ender. Som i andre formationer er linebackers hovedopgave imod løbet at skyde kløften og gøre tacklen. 5-3 er imidlertid designet til at gøre det nemmere, fordi hver offensiv lineman bliver involveret af nogen på defensivlinjen, hvor ingen er fri til at fokusere på linebackerne. Ideelt set bør en 5-3 linebacker have en klar udsigt og en lige vej til boldbæreren, med kun en fullback at bekymre sig om.

I den sekundære

De to cornerbacks i en 5-3 er blandt de mest kritiske spillere på banen. Fordi der ikke er nogen hjælp bag dem på ydersiden, skal de også være fremragende i mand-til-mands dækning og solide tacklere. Den enkeltes sikkerhed ligger generelt bag den midterste linebacker og er fokuseret på at forhindre store spil, hvilket betyder, at der ikke er nogen chance for at undgå katastrofe ved sidelinjen, hvis et hjørne bliver slået eller whiffs på et hit. På højere fodboldniveauer, hvor passerende spil bliver mere pålidelige, kan et 5-3 forsvar måske spørge sine hjørner for at spille et par meter fra modtagerne og ofre korte gevinster frem for at spille bump-and-run og risikere større spil.

Stunts og Blitzes

5-3 forsvaret giver trænere mulighed for at blive kreative i at angribe backfield. Traditionelt kommer denne angribende fleksibilitet fra linebackers og ender, med tacklerne og næsevagten fokuseret på at holde midten af ​​banen sikker. En fremgangsmåde er at lineere begge sider en gård uden for den sidste offensive lineman og har begge blitz på snap, med indvendige og udvendige linebackers skifter for at beskytte linjen mod et feje. En anden er at få alle fem defensive lineman til at engagere deres offensive modstykke og skubbe lige frem, mens alle tre linebackere straks skyder hullet i stedet for at vente på at læse spillet.

Mod passet

Det grundlæggende 5-3 forsvar er sårbart mod et stærkt passerende angreb. Når quarterback falder tilbage for at passere, må linebackerne genkende det hurtigt og falde i dækningen, da manglen på en anden sikkerhed betyder, at et pass i flappen kan blive en stor gevinst, hvis de gætter forkert. Indvendige og udvendige linebackere kan også opdele hurtigt for at beskytte wideouts mod korte passager. I sidstnævnte scenario falder cornerbacks tilbage, og sikkerhedsvagterne mod den dybe bold. Når de står over for en spredningsforbrydelse, kan de defensive ender falde i dækningen og effektivt skifte formationen til en 3-3-5.

Del:
Kommentarer