Sådan genkender du symptomer på et galdeblæreangreb

Sådan genkender du symptomer på et galdeblæreangreb

Et galdeblæreangreb kan komme på pludselig og kan være ret smertefuldt. Et galdeblæreangreb kan være et resultat af gallesten eller en infektion. Et galdeblæreangreb kan være mindre, og smerten kan falde efter et par minutter, eller det kan være alvorligt nok til at kræve indlæggelse. Folk er ofte uvidende om, at de har gallesten, da de ikke har symptomer, før et angreb opstår.

Vær opmærksom på smerter i midten eller i øverste højre del af maven. Smerter er det mest oplagte symptom. Smerten kan udstråle til ryggen eller skulderen. Brystsmerter kan også være til stede. Vær opmærksom på, om mavesmerter opstår eller forværres efter at have spist et måltid. Hvis brystet eller mavesmerterne bliver værre, når de trækker vejret dybt?

Vær opmærksom på, om kvalme eller opkastning forekommer. Disse er almindelige symptomer, der ofte ledsager en galdeblæreinfektion eller angreb. Bemærk, om feber er til stede. Det er almindeligt for feber at ledsage infektion.

Vær opmærksom på, om der er abdominal oppustethed. Der er ofte en følelse af fylde, især efter at have spist, selvom du kun har brugt en lille del af mad. Bemærk, om halsbrand er til stede. Halsbrand er ofte forbundet med en galdeblære angreb eller infektion og kan forekomme hovedsagelig efter at have spist et måltid.

Bemærk, om smerten er forbundet med bestemte fødevarer. Forbrug af visse fødevarer, alkoholholdige drikkevarer og koffein kan irritere en allerede betændt galdeblære og hjælpe med at bringe et galdeblæreangreb. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår smerten opstår, så du kan give din læge nøjagtige oplysninger om den smerte, du oplever.

Hvis du oplever mindst 2 af disse symptomer eller oplever skarp smerte eller åndenød, skal du straks søge lægehjælp.

Tips

Gallbladderangreb kan vare 15 minutter til 15 timer. Angreb opstår ofte om natten eller efter overmåling. Folk kan ofte lide i årevis med gallbaldderangreb uden at vide, at deres galdeblære forårsager dem.

Advarsler

Hvis smerten er vedvarende og alvorlig, eller hvis du oplever feber, skal du straks søge lægehjælp.

Del:
Kommentarer