Sådan fortæller du, om din prostata er forstørret

Sådan fortæller du, om din prostata er forstørret

Prostatakirtlen er placeret under urinblæren og er som regel valnødens størrelse. Et smalt "rør" passerer gennem prostatakirtlen kaldet urinrøret. Urin og sæd er begge passeret ud af den mandlige krop gennem urinrøret, som er indlejret i prostata. Prostata kan blive forstørret af forskellige årsager som infektion, engorgement (med sæd fra manglende sex eller onani), normal aldring eller ved tilstande som kræft. Det er afgørende for alle mænd at vide om deres prostata, hvordan det fungerer, og hvad det betyder, hvis det bliver forstørret.

Et af de første tegn på, at prostata kan forstørres, skal gå på toilettet (urin eller "tisse") mere end normalt. De fleste mænd bemærker, at deres daglige ture til mænds rum til at urinere er pludselig steget. Så simpelt sagt er urinfrekvensen en vigtig indikation for, at prostata kan forstørres.

Du kan også bemærke, at du ikke har lyst til, at du har tømt din blære helt, selvom du har mere vandladning end normalt. Dette skyldes højst sandsynligt den forstørrede prostata, der krymper urinrøret (det anatomiske rør, som urinen og sæden flyder gennem). Det kan være nyttigt at tænke på det som en "kink i haveneslangen."

Andre symptomer på en mulig forstørret prostata er "smertefuld" vandladning. Du kan bemærke, at når du urinerer, er der øget blæretryk eller "brændende", når du fortvinder. Undgå aldrig disse symptomer, da de kan indikere et medicinsk problem med din prostata eller blære.

Et af de mest bekymrende tegn på, at der kan ske noget i din prostata, er, når der er blod i en mands urin. (Dette er forskelligt for kvinder. Kvinder, på grund af deres anatomi, får ofte blæreinfektioner, der kan forårsage noget blod i deres urin, og det er ikke typisk alt det der vedrører. Men på mænd, på grund af deres anatomiske forskelle, blod i urinen er ikke så så almindeligt, og det skal altid vurderes med medicinsk behandling.)

Tips

Forstørrede prostater er et almindeligt mandlige sundhedsproblem og normalt mere irriterende end hvad angår. Men det er vigtigt for alle mænd at forstå, at de ikke bør ignorere tegn og symptomer på en forstørret prostata med "håbet om, at de vil gå væk." (Dette er godt råd til enhver medicinsk tilstand!)

Advarsler

Som med ethvert sundheds- eller medicinsk problem er det vigtigt at høre din læge og ikke udelukkende stole på information fra internettet eller andre kilder. Tale en om en med din sygeplejerskepraktiserende læge (og få den passende eksamen og test) er uvurderlig for at opretholde god hede.

Del:
Kommentarer