SĂĄdan beregnes GFR

SĂĄdan beregnes GFR

Den hastighed, hvormed væske filtreres gennem nyrerne, er kendt som den glomerulære filtreringshastighed (GFR). GFR kan beregnes direkte ved at måle koncentrationen af ​​et stof, som har et stabilt niveau i blodet og filtreres frit af nyrerne. Der er også en række metoder, der muliggør en nøjagtig estimering af GFR fra måling af forskellige stoffer i blod og urin.

Definer GFR formelt. GFR er den hastighed, hvormed væske filtreres fra nyretapillærerne i Bowmans kapsel. GFR måles derfor i volumen pr. Tidsenhed, typisk milliliter pr. Minut (ml / min).

Identificer kravene til teststoffet, der er nødvendigt for at beregne GFR. Teststoffet skal filtreres frit af nyrerne, hvilket betyder, at det hverken absorberes eller udskilles af nyrerne. Inulin er det eneste kendte stof, der har denne egenskab.

Få de nødvendige målinger til beregning af GFR. Injicer inulin ind i blodbanen. Mål koncentrationen af ​​inulin i blodet, koncentrationen af ​​inulin i urinen, mængden af ​​urin udskilles og den tid, der kræves for at udskille urinen.

Beregn GFR direkte. Dette kan beregnes som (Uc x Uf) / Pc hvor Uc er koncentrationen af ​​et teststof, Uf er strømmen af ​​urin og Pc er koncentrationen af ​​testmaterialet i blodet. Urinstrømmen kan opnås ved at dividere urinvolumenet med den tid, der kræves for at udskille den.

Identificer normale GFR-værdier. En GFR-hastighed på mindst 60 ml / min er generelt tilstrækkelig, selvom et signifikant fald fra en tidligere læsning kan indikere tidlig nyre-sygdom, selvom GFR stadig er over denne mindste værdi.

Del:
Kommentarer