Radiculopathy Vs. neuropati

Radiculopathy Vs. neuropati

Komponenter i nervesystemet har ekstremt komplekse, men vitale funktioner i kroppen. For eksempel fungerer centralnervesystemet (CNS), som omfatter rygmarven og hjernen, som både informationsbehandlings- og kommandosentret i kroppen. Nerver i det perifere nervesystem, på den anden side, bærer meddelelser fra CNS til resten af ​​kroppen. Uanset deres funktion er nerver modtagelige for forskellige lidelser, herunder neuropati og radiculopati. Sidstnævnte har ligheder og forskelle værd at bemærke.

neuropati

Udtrykket neuropati henviser ikke til en bestemt sygdom. Det er snarere et generisk udtryk, der beskriver forskellige lidelser i nervesystemet. Der findes mange kategorier af neuropati, baseret på deres kliniske manifestationer, samt placeringen, funktionen og specifikke typer af de berørte nerver. Selvom udtrykkene "neuropati" og "perifer neuropati" ofte anvendes interchangeably, henviser perifer neuropati imidlertid faktisk til funktionsfejl i nerverne udenfor hjernen og rygmarven. I modsætning hertil er radiculopati en lidelse ved eller nær roden af ​​enhver nerve langs rygsøjlen. Således er radiculopati en type neuropati.

radiculopathy

Medicine.net indikerer, at selv om radikulopati kan forekomme i noget område af rygsøjlen, er lumbal og cervikal radiculopati de hyppigste manifestationer af sygdommen. Lumbale radikulopati påvirker nerverne i nedre ryg, mens cervikal radikulopati henviser til nerver i nerverne. Thoracic radiculopathy, som involverer den midterste del af rygsøjlen, er mindre almindeligt, siger Medicine.net. Radiculopati kan være forbundet med følgende tilstande: quadriplegi eller lammelse af alle lemmer og torso; paraplegi eller tab af funktion af underbenene og ischias, eller sciatic nerve inflammation.

Ă…rsager

Ifølge Robbins & Cotran Pathological Disease kan neuropati have en lang række årsager, herunder: traumatiske skader, tumorer, toksiner, visse lægemidler, betændelse, visse vitaminmangel, metaboliske sygdomme, genetiske defekter, infektioner, autoimmune lidelser, og systemiske sygdomme, såsom diabetes. Radikulopati, derimod, skyldes generelt nervekompression, irritation eller utilstrækkelig blodforsyning. Mulige årsager indbefatter diskgeneration, knoglespor fra slidgigt, fortykkelse af ledbånd, diabetes, tumor, infektion og skoliose samt degeneration eller traumatisk skade på rygsøjlen.

Symptomer

De mest almindelige symptomer for både neuropati og radiculopati er smerte, følelsesløshed og prikkende i armene og / eller benene. Imidlertid kan forskellige symptomer skyldes uorden, afhængigt af de involverede nerver. Medicine.net bemærker for eksempel, at radikulopati patienter sandsynligvis vil opleve følgende: svaghed, lændesmerter, der strækker sig nedad til et lavere ben; mellem rygsmerter, der spredes til brystet; eller smerter i faste områder af nakke eller ryg. I modsætning hertil kan andre former for neuropati blive livstruende, især når lunge- og hjertefunktionen påvirkes.

Diagnose

Diagnostiske procedurer for neuropati og radiculopati er ens, ifølge Medicine.net. Faktisk er de første trin i påvisningen af ​​begge lidelser en grundig medicinsk historie og fysisk undersøgelse. Mere specifikt kan neurologiske og muskulære styrkeundersøgelser afsløre grov nervefejl. Imaging undersøgelser kan så hjælpe med at lokalisere den involverede nerve, mens test af elektrisk aktivitet er designet til at hjælpe med at afdække specifik nerveskader.

Behandling

Medicine.net indikerer, at i de fleste tilfælde giver konservative muligheder tilstrækkelig lindring af radikulopati symptomer inden for tre måneder. Sådanne muligheder omfatter at undgå anstrengende bevægelser af nakke og ryg; antiinflammatoriske lægemidler; kiropraktik eller fysioterapi. Mere alvorlige tilfælde kan kræve epidural steroidinjektioner eller endog kirurgisk indgreb for at frigive komprimeret nerve.

Risikofaktorer / Forebyggelse

Eliminering eller kontrol af visse risikofaktorer kan bidrage til at forhindre neuropati generelt og især radikulopati. Kontrollerbare risikofaktorer for neuropati omfatter eksponering for miljømæssige toksiner, såsom bly og arsen; thiaminmangel; mangler i vitaminerne B12, B6 og E; overdreven alkoholforbrug og diabetes. Med hensyn til radikulopati bemærker Medicine.net en øget risiko med for stor belastning på rygsøjlen, overdreven vægt og dårlig muskelkonditionering.

Del:
Kommentarer