Prognose for fase 4 kolonkræft

Prognose for fase 4 kolonkræft

Koloncancer, også kaldet kolorektal cancer, er den ukontrollerede vækst af kræftceller i formen af ​​tyktarmen, den del af tyktarmen mellem cecum og endetarmen. Tykktarmskræft er den tredje mest almindelige kræft hos både mænd og kvinder. Udfaldet eller prognosen for tyktarmskræft afhænger af scenen eller fremskreden af ​​kræften. Stage 4 tyktarmskræft er det mest avancerede stadium og har den værste prognose.

Trin 4

Koloncancer er opdelt i fire faser baseret på tumorernes størrelse, placering og egenskaber. Trin 1 er den mindst alvorlige fase og har den bedste prognose, mens fase 4 er den mest alvorlige. Selv om kræften måske eller måske ikke er vokset gennem tyktarmens væg og måske eller ikke involverer lymfeknuderne, er alle stadium 4 colon cancer markeret af tumorerne (eller metastaser) til andre organer som lever, lunger, bukhule eller æggestokke.

Symptomer

Patienter i de tidlige stadier af tyktarmskræft vil sandsynligvis ikke udvise symptomer. Derfor er tidlige detektionsteknikker som koloskopi vigtige, da de, der finder deres kræft i de tidlige stadier, har en positiv prognose. Men i fase 4 oplever patienter sandsynligvis symptomer, herunder en ændring i tarmvaner (enten forstoppelse eller diarré), blodig afføring, mavesmerter, svaghed, træthed eller uforklarligt vægttab.

Kirurgi

Kirurgi for at fjerne tumoren er den primære behandling for alle faser af tyktarmskræft undtagen fase 4. Siden fase 4 betyder, at tumoren har spredt sig til andre organer, kan kirurgi stadig udføres, men ikke som helbred. For patienter med stadium 4 kræft er operationen sandsynligvis udført for at lindre eller forhindre blokering af tyktarmen. Prognosen er imidlertid afhængig af omfanget og antallet af de foreliggende metastaser. Hvis der er fem eller færre tumorer på et organ som leveren, kan de muligvis fjernes i operationen og tilføjer år til dit liv eller endda helbrede kræften.

Kemoterapi

Da kirurgi ikke er sandsynligt at fjerne alle de tumorer, der har spredt sig til andre organer, administreres kemoterapi til patienter i trin 4. Kemoterapi kan gives intravenøst; patienter, der har metastaseret tumorer på leveren, vil imidlertid reagere bedre på kemoterapi indgivet via en arterie, der fører til leveren. Ulempen ved denne metode er, at tumorer andre steder i kroppen vil fortsætte med at vokse. Prognosen for de patienter med kun få metastaserede tumorer i leveren er dog god, da den arterielle kemoterapi kan forlænge livet eller endda give en kur.

Overlevelsesrate

For patienter med kræft giver lægerne en prognose med hensyn til overlevelsesrate. Overlevelsesraten er procentdelen af ​​patienter, der lever mindst fem år efter diagnosen. Fordi en patients prognose er afhængig af ikke kun kræftstadiet, men også deres generelle helbred, bør disse overlevelsesrate kun bruges som en generel vejledning. Overlevelsesraten for stadium 4 colon cancer er 8 procent, hvilket betyder, at kun 8 procent af patienterne vil leve fem år efter diagnosen.

Del:
Kommentarer