Område bevægelseskomplikationer efter skulderkirurgi

Område bevægelseskomplikationer efter skulderkirurgi

Skulderleddet er den mest mobile led i kroppen. Det er dog også den mindst stabile, hvilket gør det udsat for skade. Kirurgi er ofte påkrævet for at reparere brudte knogler, revne sener og beskadigede ledbånd i skulderen, og rækkevidde af bevægelseskomplikationer udvikles ofte efter disse procedurer.

Elbow Range of Motion

Genopretning efter skulderkirurgi kræver typisk en periode med immobilisering i en slynge. Dette kan medføre stivhed i albuen og underarmen, fordi armen ikke bliver brugt. Reduceret bevægelsesområde i albuen og underarmen kan i væsentlig grad forstyrre de daglige opgaver, så aktiv bevægelsesområde for albuen anbefales, og starter umiddelbart efter operationen.

Slinget fjernes eller frigives ved albuen, typisk tre gange hver dag for disse øvelser. Typisk udføres 10 gentagelser af albuebøjning og -retting med det formål at opretholde fuld albuebevægelse. Underarmsrotationsøvelser, der drejer armen håndfladen og palmen ned, udføres med albuen bøjet i en 90 graders vinkel fastholdt til din side.

Shoulder Flexion

Skulderbøjningskomplikationer er almindelige efter skulderkirurgi. Denne bevægelse indebærer at hæve din arm foran kroppen og er afgørende for daglige opgaver som at sætte opvask i skabet, vaske dit hår og klæde sig på. Shoulder stretching øvelser efter operation øger fælles fleksibilitet for at forbedre flexion.

Tabel dias udføres ved at hvile underarmen på et bord og læner kroppen fremad for at glide armen langs bordet. Dette forbedrer bøjningen med armen fuldt understøttet. Denne øvelse kan udvikles til vægglasser - gå fingre op på en væg eller glide håndfladen op ad væggen for at forbedre fremadrettet højde. En overliggende reb remskive med to håndtag kan bruges til at hjælpe den skadede arm med bøjning ved at trække ned med den modsatte hånd.

Skulderbøjning kan også øges ved hjælp af en kostsøm øvelse. Mens du ligger på ryggen, tag fat i stiften i hver ende som den hviler på dine hofter. Med dine hænder nedad og lidt mere end skulderbredden fra hinanden skal du hæve stiften op og overhead og derefter ned igen til hofterne. Selvom træningsprogrammerne varierer, udføres 10 gentagelser af hver øvelse ofte op til tre sæt i træk, en til to gange hver dag.

Skulderabduktion

Komplikationer med skulderabduktion er også almindelige efter skulderkirurgi, især ved reparation af rotorkuffer. Rotator manchet muskler stabiliserer skulderleddet, holder bolden på armbenet i leddstikket, når armen bevæger sig. Af sener forbundet med rotator manchet muskler er supraspinatus senen mest skadet. Denne muskel udfører skulderabduktion, armbevægelse ud til siden og væk fra kroppen.

Skiveøvelser udnytter den ubeskadigede arm til at hjælpe den modsatte arm til bortførelsen efter operationen. På samme måde som skulderbøjningsøvelser, bordrutschebaner, vægfingervandringer og stok øvelser udføres med armen ud til siden for at forbedre bortførelsen.

Ekstern rotation

Ekstern rotation af skulderen kan være begrænset efter kirurgi på leddet. Denne bevægelse indebærer at vende din overarm udad ved skulderen. Efter mange typer skulderoperationer er ekstern rotation begrænset i fire til seks uger for at undgå at strække eller rive det reparerede væv igen. Denne begrænsning er typisk efter reparationer af rotorkuffer og procedurer til at korrigere forankre skulderstabilitet eller tilbagevendende dislokationer. Ekstern rotation sætter tryk på forsiden af ​​ledkapslen, som kan forsinke helbredelse eller strække reparationen.

Ekstern rotation af skulderen forbedres ved hjælp af den ubeskadigede arm. Mens du står eller ligger på ryggen, holdes en stok vandret med en hånd i hver ende. Den arm, der er blevet betjent, holdes tæt på kroppens side, og den modsatte hånd skubber langsomt røret over kroppen for at bringe underarmen ud til siden.

Ekstern rotation kan også forbedres ved hjælp af døråbningsstrækningen. Armbøjlenes armbøjning er bøjet til 90 grader og fastgjort til siden af ​​kroppen. Stående i en åben døråbning placeres hånden af ​​den skadede arm mod dørkarmen. Kroppen er langsomt vendt væk fra den skadede arm og bringer skulderen til ekstern rotation. Strekninger holdes typisk i 20 til 30 sekunder og gentages tre gange i træk, en eller to gange dagligt.

Intern rotation

Begrænset indre rotation - drejer armen ind mod kroppen eller når bagved - er en almindelig komplikation efter skulderkirurgi. Denne bevægelse er nødvendig for at sætte på en bh, tucking en skjorte i bagsiden af ​​dine bukser eller ridser ryggen. Sovendestrækningen bruges ofte til at øge den interne rotation. Patienten ligger på den berørte side med den skadede arm udstrakt, vinkelret på kroppen. Med albuen bøjet til 90 grader, anvender den modsatte hånd langsomt tryk på underarmens underkant og roterer armen ned mod bordet.

Intern rotation kan også øges med håndklædet strækningen. Når man holder et håndklæde i den ene ende, når den upåvirkede arm op og over den samme side skulder. Den berørte arm når bagved for at gribe den modsatte ende af håndklædet. Den øvre ende af håndklædet hæves langsomt mod loftet og trækker den berørte arm højere op på bagsiden. Strekninger holdes typisk i 20 til 30 sekunder og gentages tre gange i træk, en eller to gange hver dag.

Del:
Kommentarer