Om tandpasta rør fremstillet af metal

Om tandpasta rør fremstillet af metal

De første tandpasta rør, der optræder på scenen i 1890'erne, var oprindeligt udelukkende fremstillet af metal. På 1940'erne på grund af metalmangel under 2. verdenskrig blev de bygget af en blanding af plast og metal. Hundrede år efter deres opfindelse blev tandpasta-rør helt fremstillet af plastik som vi kender dem i dag.

Tidsramme

En Connecticut tandlæge ved navn Dr. Washington Sheffield indførte sammenfoldelige metal tandpasta rør i 1892. Sheffield var også den sandsynlige opfinder af tandpasta, selv om Colgate Company gør også krav på denne præstation. Tandlægen var begyndt at bruge tandpasta i sin praksis i 1850'erne og begyndte at sælge sin Dr. Sheffield's Creme Dentifrice kommercielt i 1870'erne efter fortsat ros fra sine kunder. Både hans firma og Colgate havde solgt deres tandpasta i krukker, og da Colgate skiftede til rør, kaldte de deres nye produkt Colgate Ribbon Dental Creme. I Storbritannien begyndte også Beechams tandpasta at blive solgt i sammenklappelige rør. Før tandpasta havde folk generelt brugt tandpulver til tandrensning.

Historie

Sheffield fik ideen til røret fra sin søn, som havde rejst til Paris og så kunstnere ved hjælp af oliemaling fra metalrør. De første tandpasta rør var lavet af tin og bly, og forblev stort set det samme indtil en metalmangel under 2. verdenskrig. Krigsstyrelsen begrænsede forbrugernes brug af mange typer metal, herunder tin, bly og aluminium, hvilket skabte en potentiel krise i tandpastaindustrien. Ledere i aluminiumsindustrien fik godkendelse til en bjærgepladsidee, hvor forbrugerne kunne købe et nyt rørprodukt, hvis de vendte om i en slags brugt metalprodukt. Under krigen begyndte producenterne at skabe tandpasta-rør af aluminium og plast, mens det meste af tin- og blyforsyningen gik til militær brug.

Overvejelser

Fabrikanter lavede rør fremstillet helt af plast i 1950'erne til solbrændt lotion, men denne type polyethylenrør fungerede ikke for tandpasta, da den var for porøs og reageret med tandpasta ingredienser. Til sidst blev alle plastik tandpasta rør introduceret i 1990'erne og erstattede hurtigt plast-aluminium-kombinationen.

Fordele

Plastrør har en særskilt funktionel fordel i forhold til metalrør - metalrør er meget mere sandsynligt end plast, at de skal rive eller få et hul i dem, når de rulles op. Tandpastaen kommer ud af perforationerne, hvilket er en rodet virksomhed. Pastaen kan også blive tør fra luften, der kommer ind i røret.

Overvejelser

Metalrør har nogle fordele i forhold til plastrør. De forbliver spolede op fra bunden bedre, og på grund af dette er de mindre tilbøjelige til at trække luften tilbage inde, fordi pastaen forbliver sat i topåbningen. Metalrør anvendes stadig for oliemaling og visse geler, der indeholder farmaceutiske produkter og kosttilskud, for at holde luften fra at komme ind i toppen. Luft kan tørre produktet ud, eller det kan forårsage oxidation, der kan medføre forringelse.

Del:
Kommentarer