Noduler fundet i prostata kirtler

Noduler fundet i prostata kirtler

Prostatakirtlen er en del af det reproduktive system til mænd, der er ansvarlig for produktionen af ​​sædvæske. Prostata er beliggende lige foran endetarmen. Nogle gange vokser knuder eller knuder i prostata og bør kontrolleres for at opdage, om de er kræftfremkaldende. Nodler afviger i form, størrelse og kan være hårde eller bløde, men ingen bestemt form eller størrelse er helt sikkert kræft eller godartet.

Symptomer

En knude i prostata er usandsynligt at blive bemærket af patienten, og en knude er normalt kun opdaget, når en mand gives en lægeundersøgelse. Klumpen vil sandsynligvis gå uopdaget, indtil den vokser stort nok til at presse mod urinrøret og begynde at påvirke urinstrømmen. Prostatacancer er meget vanskeligt at opdage, da der ofte ikke er synlige tegn, men hvis nogen eller alle følgende opstår, skal der foretages en test eller undersøgelse. Mænd kan bemærke, at de har et hyppigt behov for at urinere eller manglende evne til at urinere. Dette kan kombineres med vanskeligheder med at starte eller standse strømmen af ​​urin.

Andre urinproblemer, der kan indikere prostata problemer er, hvis urinstrømmen stopper og starter ufrivilligt, eller hvis der er en brændende fornemmelse under vandladning.

Mænd rådes til at kontrollere hos deres læger, hvis de har erektionsproblemer, eller hvis der er smerter, når de ejakulerer. Tilsvarende konsistente smerter i nedre ryg og lyske er symptomer på mulige prostata problemer.

Undersøgelse

En prostataundersøgelse udføres ved at indsætte en finger i endetarmen for at føle sig for klumper eller forstørrelser. Denne test kaldes DRE eller Digital Rectal undersøgelse. Prostata er placeret meget tæt på endetarmen, så dette er den nemmeste måde for lægen at fortælle om det er sundt. En PSA-blodprøve for at finde prostata-specifik antigen udføres også, selvom det ikke er en afgørende test, at kræft er til stede, hvis niveauerne hæves, kan det hjælpe diagnosen. Niveauer af PSA under 4 nanogram per milliliter blod betragtes som normale.

Diagnose

Prostatacancer kan angives ved høje niveauer af PSA og en forstørret prostata, men en fast diagnose kan kun laves ved at tage en biopsi. Dette gøres normalt under lokalbedøvelse, og noget væv tages fra kirtelet med en nål. Cellerne kontrolleres derefter under et mikroskop for at se om de er kræftfremkaldende. Hvis der er kræftceller, vil der sandsynligvis blive udført yderligere tests som knoglescanning eller MRI (magnetisk resonansbilleddannelse) for at opdage, om kræften har spredt sig. På dette stadium kan behandling diskuteres og afgøres.

Langsomt voksende men farligt

Prostatacancer er en af ​​de langsomst voksende kræftformer, men det vil fortsat være ansvarlig for en anslået 32.500 dødsfald i USA i 2010, ifølge undersøgelsesdata fra det amerikanske kræftforening. Selvom mange mænd undgår at se deres læger, fordi de føler sig generet, udføres testene rutinemæssigt og kan redde deres liv.

Del:
Kommentarer