Kliniske manifestationer af lungebetændelse

Kliniske manifestationer af lungebetændelse

På verdensplan dræber lungebetændelse flere mennesker end nogen anden smitsom sygdom. I USA tegner lungebetændelse hvert år mere end 1 million sygehusindlæggelser. En række mikroorganismer, herunder bakterier, vira og svampe, kan inficere dine lunger og forårsage lungebetændelse, og disse forskellige organismer kan føre til noget anderledes tegn og symptomer. De kliniske manifestationer af lungebetændelse - de tegn, en læge bruger til at diagnosticere sygdommen - kan påvirkes af din alder eller underliggende medicinske tilstand.

Typiske tegn og symptomer

Ligesom andre former for infektion kan lungebetændelse udløse feber, kulderystelser, hurtig hjertefrekvens, kropssmerter og svaghed. Fordi lungebetændelse påvirker dine lunger, forårsager det typisk hurtig vejrtrækning og en hoste, som muligvis ikke kan producere slim. Slimmen kan være klar, gul, grønlig eller blodig. Pleuritic smerte - pludselige, skarpe brystsmerter, når du indånder - er almindelig hos personer med lungebetændelse. Når du lytter til dine lunger, kan din læge høre knogler, pops, hvæser eller andre usædvanlige lyde fra den inficerede lunge, og vejrlydene på den ene side kan være mere støjsvag end den anden.

Røntgen- og laboratorieevaluering

Selvom din læge måske har mistanke om, at du har lungebetændelse baseret på dine symptomer og en fysisk undersøgelse, er en røntgenstråle normalt nødvendigt for at bekræfte diagnosen. Afhængigt af den involverede organisme kan din røntgenstråle vise et brændstofinfiltrat, der opstår som et unormalt lyst område i en lungekanal, eller det kan simpelthen afsløre ubeskrivelig farlighed i lungerne. Der kan være væske i bunden af ​​en eller begge lunger, hvilket ofte er tegn på bakteriel lungebetændelse.

Laboratorieprøver er ikke nødvendige for at diagnosticere lungebetændelse, men de kan hjælpe med at måle sværhedsgraden af ​​din infektion eller identificere en bestemt organisme. Et forhøjet antal hvide blodlegemer er almindeligt for lungebetændelse, men personer med lungebetændelse har ofte normale hvide tællinger. Et lavt blodglukoseniveau eller nedsat iltniveau i blodet kan betyde alvorlig infektion og øget risiko for komplikationer. Blod- og sputumkulturer, nasal swabs eller urin- eller blodantigenstest kan markere et bestemt infektiøst middel, som kan lede terapi.

Atypiske symptomer

Nogle personer med lungebetændelse, især ældre, må ikke have typiske symptomer. Ældre mennesker må ikke udvikle feber, kulderystelser eller hoste, der typisk ledsager lungebetændelse, ifølge en marts 2012 anmeldelse i "Journal of Gerontology." Snarere kan de have symptomer, der fejlagtigt skyldes aldring, såsom forvirring, desorientering, appetitløshed eller falder.

Mens spædbørn og småbørn med lungebetændelse typisk har hoste og feber, kan de også have grinning, nasal flaring, øget respirationsfrekvens og tilbagetrækninger, som er indadgående bevægelser af mellemrummet mellem ribbenene og over kravebenet, når de indånder. Hurtig vejrtrækning er et nyttigt diagnostisk tegn på børn med lungebetændelse, men enhver sygdom, der forårsager feber, kan udløse hurtig vejrtrækning hos børn.

Visse typer af lungebetændelse, såsom Legionnaires sygdom, kan manifestere sig ved atypiske symptomer, såsom svær hovedpine, forvirring eller diarré. Hvis din læge ikke er klar over, at du har været udsat for et usædvanligt infektiøst middel, kan din diagnose blive forsinket. Hvis du har en underliggende sygdomstilstand, såsom hjertesvigt, kan pludselig åndenød fejlagtigt tilskrives forværring af din hjertesygdom, snarere end lungebetændelse.

Overvejelser

Selvom lungebetændelse er let genkendelig hos de fleste mennesker, er der ikke noget specifikt sæt kliniske manifestationer, som i alle tilfælde kan diagnosticere eller udelukke lungebetændelse. Når man vurderer en person for lungebetændelse, skal lægen være opmærksom på de typer af sygdomme, der cirkulerer i samfundet, og forfølge eventuelle udsættelser til usædvanlige agenter, samtidig med at de enkelte patienters unikke egenskaber overvejes. Hvis du mener, at du eller et familiemedlem har lungebetændelse, skal du straks kontakte din læge for en evaluering.

Del:
Kommentarer