Kan du have helvedesild i din krop?

Kan du have helvedesild i din krop?

Helvedesild (herpes zoster) er en smertefuld tilstand, der kan forekomme hos personer, der har oplevet udbrud af kyllingepokke. Mens symptomerne pĂĄ helvedesild vises pĂĄ huden, begynder dets underliggende ĂĄrsager dybere inde i kroppen.

Oprindelse

Ifølge National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) er helvedesild en sekundær udbrud af varicella zoster virus, som også forårsager kyllingepok. Det begynder i kølvandet på et kyllingepoksudbrud, når partikler af varicella zoster rejser fra blodbanen til nervecelleklynger kaldet sensoriske ganglier, der sidder nær hjernen og rygmarven.

Varicella Reaktivering

En gang indenfor de sensoriske ganglier går varicella zoster i dvale og kan sidde inaktiv inde i kroppen i mange år, bemærker NINDS. Reaktivering af varicella zoster inde i sensoriske ganglier signalerer starten på et helvedes udbrud.

Helvedesild Udbrud

Når en gang er aktiveret, rejser varicella zoster ned nerveveje til overfladen af ​​huden. På huden multiplicerer viruset, hvilket fører til den karakteristiske udslæt og blærer af helvedesild.

Underliggende faktorer

Selvom læger ikke er sikre på, hvad der udløser varicella-reaktivering, nævner Mayo Clinic svækket immunsystemfunktion som en potentiel faktor.

Overvejelser

Mayo Clinic bemærker, at personer med helvedesild kan inficere andre, der ikke har haft kyllingepokke, genoplive cyklusen fra kyllingepok og helvedesild.

Del:
Kommentarer