Kan du blive gravid ved 58 år gammel?

Kan du blive gravid ved 58 år gammel?

Generelt kan enhver kvinde, der har nået puberteten men endnu ikke har gået gennem overgangsalderen, blive gravid den gammeldags måde. Visse medicinske problemer kan gøre kvinder ufrugtlige selv i livets bedste, men det accepteres, at kvinder i sidste ende bliver ufrugtbare, når de bliver ældre. Medicinsk teknologi skubber grænserne for det fænomen. Det er muligt for kvinder at blive gravid ved 58-årige, men de fleste kvinder vil have brug for forskellige fertilitetsbehandlinger.

Fakta og risici

Mens de fleste vestlige kvinder går igennem overgangsalder mellem 45 og 55 år, har kvinder lige så gamle som 60 nogle gange perioder og kan således teoretisk blive gravid. Kvinder i udviklingslande har tendens til at gå gennem overgangsalderen omkring otte år tidligere.

Den ældste kendte "naturlige mor", der betyder, at hun blev gravid uden medicinsk indgreb, var 59 år. Den tidligere rekordindehaver var 57 år, da hun fødte i 1956. Det er naturligvis yderst sjældent at have en naturlig graviditet så sent i livet.

IVF love

Med in vitro fertilisering (IVF) behandling, er kvinder i deres tresserne eller endda i begyndelsen af ​​70'erne blevet gravide og har med succes gennemført deres graviditeter til sigt. Fordi de fleste vestlige lande har love mod at udføre IVF-procedurer i en sådan alder, modtog disse kvinder behandling i Østeuropa, Rusland eller andre medicinske turistmål.

Årsagen til forbuddet i udviklede lande er generelt, at det medicinske samfund i hvert land har besluttet, at risikoen ved proceduren for både mor og babyer opvejer fordelene ved at give kvinder mulighed for at få børn sent i livet. Simpelthen sætter risikoen op med alderen. Mors ansigt risikerer svangerskabsdiabetes, forhøjet blodtryk og kirurgiske komplikationer fra kejsersnit. Disse er alle behandles, men den alvorligste risiko er for tidlig fødsel. Babyer født så tidligt som 20 uger kan overleve, men har en meget lav chance for at gøre det uden alvorlige og permanente handicap.

Emosionelle og etiske faldgruber

En mere personlig, følelsesmæssig risiko kommer fra aldersforskellen mellem forældre og barn. En kvinde, der bliver gravid ved 58 år, vil være 77, når hendes barn er uddannet fra gymnasiet. I betragtning af en gennemsnitlig kvindes forventede levealder på omkring 81, er det sandsynligt, at barnet vil miste begge sine forældre, før han tager udgangspunkt i universitetet. Han står også over for højere end normal risiko for at være forældreløse, mens han stadig er mindreårig.

Etiske debatter er opstået omkring brugen af ​​IVF hos postmenopausale kvinder. Nogle ligner forbuddet mod at fortælle gravide teenagere, at de ikke må blive mødre. Andre påpeger, at risikoen for babyen opvejer moderens ønske om at få sit eget biologiske barn og foreslå surrogat eller adoption som foretrukne alternativer.

Bundlinie

Tal med din læge og din familie om de risici, belønninger og det supportnetværk, du har brug for i hele barnets liv, hvis du overgår overgangsalder og overvejer graviditet.

Del:
Kommentarer