Hvornår blev helvedesild opdaget?

Hvornår blev helvedesild opdaget?

Helvedesild, også kendt som herpes zoster, er en smitsom virus, der normalt opstår under voksenalderen. Navnet zoster er det græske ord for bælte eller bælte, og dette navn blev givet til det, fordi udslætet ofte er i en stribe eller et lille område af kroppen. Helvedesild opstår normalt kun én gang i livet, og er mest almindelig blandt folk, der allerede har fået kyllingevirus eller dem med svækkede immunsystemer.

Tidlig historie

Der er blevet registreret h√¶ndelser af helvedesild i over 100 √•r. Det antages, at selvom de tidligste tilf√¶lde af helvedesild er over 250 √•r, er det sv√¶rt at fort√¶lle, hvor mange der var, fordi helvedesudsl√¶t var forvekslet med udsl√¶tet, der forekommer i kopper og vandkopper. Det var f√łrst i 1767, at forsker William Heberden var i stand til at skelne helvedesild fra kopper.

Helvedesild og kyllingkopper forbindelse

I 1888 blev det foresl√•et af den tyske l√¶ge Jonas Von Bokay at shingles-viruset og vandkoppevirus kom fra samme bakteriegruppe. Dette var fordi andre l√¶ger rapporterede tilf√¶lde af vandkopper hos b√łrn af helvedesildspatienter. Det var imidlertid ikke f√łr en unders√łgelse foretaget af Thomas Weller i 1953, at denne forbindelse mellem de to blev bekr√¶ftet under laboratoriebetingelser.

Helvedesild i det 20. århundrede

Popul√¶r mening i f√łrste del af det 20. √•rhundrede var at helvedesild var en smertefuld men ikke livstruende tilstand med f√• komplikationer under behandlingen. I l√łbet af 1940'erne og 1950'erne viste unders√łgelser imidlertid, at helvedesild var en trussel for dem, der blev immunforsvaret. Folk, der havde deres immunsystem, mindsket som led i behandling af en sygdom og √¶ldre, hvis immunsystem faldt naturligt.

Symptomer

De tidlige symptomer p√• helvedesild er ikke unikke for sygdommen. Disse kan v√¶re s√• vage som hovedpine, svimmelhed og modvilje mod lyse lys, men i mods√¶tning til andre sygdomme er der ingen feber. Kl√łe opst√•r efter en eller to dage, og udsl√¶tet vil fremkomme p√• stedet for kl√łen kort tid efter. Udsl√¶tet vil v√¶re yderst smertefuldt at r√łre ved, og udsl√¶tet vil udvikle sig til bl√¶rer. Rynsel udsl√¶t er unik, s√• det er meget nemt for en l√¶ge at diagnosticere sygdommen.

Behandling

Der er ingen direkte kur mod helvedesild; Men der er medicin, der er designet til at begr√¶nse dens virkninger og dumme smerten af ‚Äč‚Äčhelvedesild udsl√¶t. Antiviral medicin hj√¶lper med at forhindre sygdommen i at blive v√¶rre og reducerer risikoen for at udvikle kroniske smerter og andre komplikationer fra sygdommen.

Analgetiske cremer og over-the-counter smertestillende midler virker godt for at begrænse smerten forårsaget af udslæt, mens antibiotika, der gnides i huden, bidrager til at reducere risikoen for at udslæt bliver smittet.

Del:
Kommentarer