Hvorfor trækker muskler efter træning?

Hvorfor trækker muskler efter træning?

Spændingen på dine metabolske og muskuloskeletale systemer, når du træner, kan føre til muskelsmerter, når din træning er færdig. Jo mere intens og stressende din træning, jo mere sandsynligt er du at opleve ømhed. Når du føler ubehag lige efter du træner, kaldes dette akut muskel ømhed. Den smerte, der opdager en dag efter din træning og varer i et par dage, betegnes som forsinket indtrængende muskelsårhed eller DOMS.

Akut muskel ømhed

Den smerte, som du oplever umiddelbart efter at du er færdig med at udøve, betragtes som akut ømhed, hvilket betyder, at det varer kun i en kort varighed. Ubehaget føles ofte som en brændende fornemmelse og ledsages af muskel træthed. Det opstår typisk efter særlig anstrengende anaerob øvelse, som sprints eller vægt træning, mens du bruger tunge vægte, og det falder normalt efter et par minutter.

Årsager til akut smerte

Akut muskel ømhed kan skyldes midlertidig iskæmi, som er en begrænsning af blodtilførslen til dine arbejdsvæv og ophobning af metaboliske affaldsprodukter. Manglende blodtilførsel betyder, at dit væv bliver sultet af ilt og ikke kan slippe af med kuldioxid, et metabolisk affaldsprodukt. Denne mangel på blodtilførsel sammen med deltagelse i anstrengende motion kan forårsage akkumulering af andre metaboliske affaldsprodukter, såsom hydrogenioner og lactat fra mælkesyre, som forårsager en brændende fornemmelse.

Forsinket onset muskel ømhed

DOMS er det ubehag i musklerne, der opstår 24 til 72 timer efter at du er færdig med en træning. DOMS følger hyppigst træning, der involverer ekscentriske aktiviteter, som hoppe, bakkebaner og træplebob, som tvinger musklerne til at forlænge, ​​når der påføres kraft. For eksempel kræver vandring eller jogging ned ad bakke, at dine quads, glutes og kalve forlænges, da de styrer din nedstigning og sandsynligvis vil resultere i DOMS. En vægt træning øvelse som deadlifts, hvor din glutes, quads og hamstrings kontrakten forlænges som du sænker baren til gulvet, er en excentrisk øvelse, der ofte forårsager forsinket sårhed. DOMS følger også typisk volumen trænings træningstræninger, der har et stort antal sæt og reps.

Årsager til DOMS

Årsagen til, at ekscentrisk og højt volumenstrøm fører til DOMS, er, at det forårsager mikroskopisk skade på dit muskelvæv. Dette vævstrauma stimulerer en inflammatorisk reaktion, som igen fører til metaboliske affaldsprodukter, der danner og forårsager en kemisk stimulering til nerveender, hvilket resulterer i smerte. Hævelse, som resulterer som en del af helingsprocessen, kan også lægge stress på nerveenderne og føje til ubehag.

Del:
Kommentarer