Hvorfor ændrer hudfarven under træning?

Hvorfor ændrer hudfarven under træning?

De smukt rosa kinder efter lidt mild anstrengelse, og det lyse rødt ansigt og den uinteressante rosa hud efter anstrengende øvelse er begge de samme, hvilket er et normalt og sundt svar på motion for at tillade varmetab. Denne enkle farveændring er et synligt tegn på komplicerede underliggende processer, der automatisk omdirigerer blod væk fra vitale organer og ind i musklerne og huden.

Metabolisme og varme

Øvelse involverer mere anstrengende brug af musklerne end hvad der er involveret i hverdagens aktiviteter. Derfor har disse muskler brug for mere energi, end de normalt gør. Når kroppen frigiver energi fra næringsstoffer, frigives varme i processen. Denne overskydende varme skal fjernes fra kroppen, så kroppen kan forblive ved en sikker temperatur. Sveden er en form for varmetab, da den svedte fugt bruger varmeenergi til at fordampe ud i luften og derved fjerne noget varme fra overfladen af ​​huden. Men at øge blodgennemstrømningen under huden er årsagen til at huden bliver rødder eller pinker under træning.

Indledende hudændringer

Når en muskel begynder at udøve, har den brug for mere blod end normalt for at bære ekstra næringsstoffer og ilt og fjerne ekstra metabolisk affald. Dette ekstra blod kommer fra områder af kroppen, der ikke er involveret i øvelsen på det tidspunkt. Blod er omdirigeret fra de indre organer til musklerne, for eksempel, og i begyndelsen af ​​øvelsen sænker huden endda noget af dets blod til musklerne.

Hud Vasodilation

Ifølge en 2011-gennemgang i journalen "Eksperimentel fysiologi" fortsætter kerne temperaturen af ​​den person, der udøver sig, uden at blodgennemstrømningen øges til huden op til en bestemt tærsketemperatur. Denne tærsketemperatur varierer med individet, og træningen kan reducere tærsklen, hvorved blodgennemstrømningen øges til huden. Den mekanisme, hvormed mere blod strømmer i huden, er vasodilation, hvilket er en udvidelse og afslapning af blodkarrene, der tillader mere blod at passere igennem. Varmen fra musklerne bæres af blodet, væk fra musklerne og til huden for at sprede sig.

Farve

Blodet indeholder hæmoglobin, som er rød i farve og bærer ilt. Da blodgennemstrømningen øges til huden, bliver huden pinkere eller rødere i farve på grund af mere blod end normalt gennemgående. Årsagen til, at huden ser ud til at være ensartet pinker, er, at blodet bæres gennem små blodkar kaldet kapillærer, som ikke er synlige under huden som individuelle fartøjer.

Del:
Kommentarer