Hvorfor er min sved lugt sød?

Hvorfor er min sved lugt sød?

Menneskekroppen giver et overraskende udvalg af lugte, som folk bruger en masse penge og kræfter forsøger at maskere eller neutralisere. En mærkelig krop eller åndedræft-forskellig fra den typiske lugtrums type kropslugt, som de fleste af os er bekendt med - kunne tyde på et helbredsproblem. Hvis du bemærker, at din sved er begyndt at lugte sød, bør du bringe den til din læge opmærksomhed.

Lugt og medicin

Tidligere fulgte lægerne deres næse mod kilden til mange sygdomme. Usædvanlige kropslugt kan variere fra fisk til rådne æg til ahornsirup eller æbler. I dag erkender lægerne stadig, at nogle sygdomme, som gærinfektioner, bærer særprægede lugte. For eksempel kan en usædvanlig metabolisk lidelse kaldet ahornsirup urinsygdom forårsage en sød kropslugt. Den mest almindelige årsag til sød kropslugt er ketoacidose, en komplikation af type I diabetes.

ketoacidose

Med udiagnostiseret eller utilstrækkeligt kontrolleret type I diabetes har kroppen svært ved at producere nok insulin til at nedbryde sukker til energi. I stedet forbrænder kroppen fedtstoffer. Dette fører til opbygning af syrer kaldet ketoner i blodet og urinen. Ketonerne kan forårsage en tydelig frugtagtig lugt på din åndedrag og krop. Det kan være det første symptom, der sender dig til en læge. Venstre ubehandlet kan ketoacidose føre til diabetisk koma og endda død.

Symptomer pĂĄ ketoacidose

Bortset fra den frugtagtig kropslugt omfatter ketoacidose symptomer vedvarende tørst, appetitløshed, vejrtrækningsbesvær, hovedpine, træthed, dumhed eller bevidstløshed, skyllet ansigt, tør hud og mund, kvalme og opkastning, muskelstivhed eller smerte, og hvis det går for længe, ​​du kan glide ind i en diabetisk koma og endda dø. Den frugtagtig kropslugt bør være din første ledtråd til at se en læge.

Test og diagnose

Hvis din læge har mistanke om ketoacidose eller diabetes, kan han teste dit blodsukkerniveau, og hvis det er højt, kan han udføre ketontest, som bruger en urinprøve. Andre test for ketoacidose måler blodtryk, amylase, arteriel blodgas, blodglucose eller kalium.

Behandling af ketoacidose

Hvis du ikke allerede har insulin, kan din læge ordinere det. Hvis du allerede har insulin, kan din læge justere din dosis. Hvis din ketoacidose går langt nok, kan du blive indlagt på hospitalet og placeret i væske- og elektrolytudskiftningsterapi samt insulinbehandling. Hvis diabetes ikke er årsagen til din ketoacidose, vil du gennemgå yderligere test for at fastslå årsagen, såsom infektion, reaktion på medicin eller anden underliggende sygdom.

Del:
Kommentarer