Hvordan virker skeletsystemet?

Hvordan virker skeletsystemet?

Skeletsystemet arbejder for at understøtte din krop. Uden din skeletramme ville du ikke kunne flytte. Mennesker er hvirveldyr, hvilket betyder, at vi har knogler, leddelt (leddede) endoskeletoner. En endoskelet er en ramme inden i kroppen, der tilbyder støtte, da den vokser og udvikler sig. Skeletsystemet tilbyder beskyttelse, støtte, dannelse af blodlegemer, lager mineraler og energi og aids bevægelse.

Knogler er lavet af bindevæv. Bindevæv findes over hele kroppen og kommer i forskellige former. Knogler består for det meste af collagenfibriller. Deres overflader er dækket af specielle celler lavet af calciumforbindelser. Det er det, der giver knoglerne deres struktur og styrke.

Inde i knoglerne er der celler, der indeholder fibre og jordstoffet. Hvis du skulle se pĂĄ knogleceller under et mikroskop, ville du finde smĂĄ korn spredt hele vejen igennem. EfterhĂĄnden som cellerne udvikler, krystalliserer calciumforbindelserne inde. Dette skaber knogler som vi kender dem: i stand til at modstĂĄ stort tryk og styrke uden at bryde. Kalk og fosfor opbevares i dine knogler.

En interessant kendsgerning om skeletsystemet er, at på trods af dets styrke og evne til at understøtte, er vævet i knogler meget let. Vores skeletter udgør kun ca. 18 procent af vores kropsvægt.

En menneskelig voksen har i alt to hundrede og seks knogler. Knogler anses for at være levende organer, fordi de består af nerve, muskel og epitelvæv, samt bindevæv, der binder alt sammen. Hvis du skulle se på tværs af en lang knogle, som din lårben, ville du se en aksel i midten, der er hul. Dette centrale hulrum indeholder enten rød eller gul marv. Rød er nyproduceret marv. Som knogler alder, konverterer den røde marv til gul. Denne særlige gule marv er en energikilde.

Inden for knoglerne produceres røde og hvide blodlegemer sammen med blodplader. Der er en fibrøs skede kaldet en periosteum, der indeholder blodkar, der leverer ilt og næringsstoffer til knoglevæv. Blodkar kommer ind og ud af knoglerne ved små åbninger kaldet næringskanaler.

Når vi udvikler, vokser vores knogler med os. Hyalinbrosk producerer lateral vækst, som senere erstattes af knoglevæv. Knoglerne tilføjer overfladeareal gennem appositionsvækst, hvilket får dine knogler til at udvide sig. Periosteum er ansvarlig for udskillelse af nyt knoglevæv.

Skeletsystemet er dækket af muskler, der gør det muligt for os at bevæge os. Disse muskler er knyttet til knoglerne gennem sener og strækker sig ofte fra den ene ende af knoglen til den anden. Dine knogler og muskler arbejder sammen gennem en række impulser og signaler, der kommunikeres mellem hjernen og skeletmusklerne. For at bevæge sig, signalerer nervesystemet en skeletmuskulatur til kontrakt. Når musklen trækker sig sammen, bevirker denne bevægelse, at den vedlagte knogle (eller knogler) følger.

Del:
Kommentarer