Hvordan man ved, hvis en rotator manchet er revet

Hvordan man ved, hvis en rotator manchet er revet

En revet rotator manchet er en almindelig skulderskade. Skulderen er en meget kompleks fælles, da den kan bevæge sig i mange retninger. Hvis du deltager i en sport, der kræver gentagne armbevægelser eller din hverdag kræver, at du bruger dine skuldre, kan du skade rotatorkufferen. Gendannelse fra en revet rotator manchet kan være langsom. At lære at genkende tegn og symptomer kan hjælpe dig med at få behandling for denne tilstand, før du har brug for kirurgi.

Hvis du har revet rotorkuffens muskler, har du specifikke symptomer. Dette omfatter atrofi af musklerne omkring skulderen. Det kan tage lidt tid, før dette er synligt for dig.

Bemærk, om du har smerter, når du forsøger at løfte armen op eller når du sænker den fra en fuldt løftet position. Når rotator manchetten er revet, vil du finde det svært, og i sidste ende ikke være i stand til at løfte din arm overhead eller dreje den.

Vær opmærksom på, om der er knusende lyde, når du bevæger din skulder.

Smerten fra en rotator manchet tĂĄre er normalt isoleret til omrĂĄdet lige omkring skulderen. Men sommetider kan smerten ogsĂĄ udstrĂĄle armen.

Der kan også være en popping lyd, når du bevæger din arm. Du kan kun have mild smerte eller en følelse af armen "fange" med specifikke bevægelser.

Behandle symptomer straks. Det er almindeligt, at patienter går i måneder med en rotator manchetrivning, inden man søger behandling. Desværre forårsager dette bare mere skade på leddet.

Få en fysisk eksamen. Din læge kan udføre en undersøgelse for at afgøre, om din rotator manchet er revet. De kan trykke rundt på området for at afgøre om der er noget ømhed eller deformitet i leddet.

Få din bevægelsesrute testet. Under en fysisk undersøgelse vil din læge afgøre, om der er en reduktion i skulderens bevægelsesområde eller et tab af styrke i skulderen eller armen. Han eller hun vil også teste for at se om der er ustabilitet i leddet under bevægelse.

Få røntgenstråler, MR'er eller ultralyd. Alle disse tests kan vise, om der er en faktisk tåre i rotator manchetten, samt hvor stor tågen er. Disse test vil også vise, om senen faktisk er blevet forskudt fra benet.

Tips

Hvis du deltager i sport, der kræver gentagne arm- eller skulderbevægelser, skal du sørge for en solid styrketræning og strækprogram. At holde skuldermusklerne stærke og fleksible vil gå langs vejen for at forhindre skade.

Advarsler

Undgå aldrig symptomer som kronisk smerte eller manglende evne til at bevæge din arm. Jo længere du bruger din arm og skulder, desto større kan tåren i rotator manchetten blive. Når din tåre bliver for stor, skal du have kirurgi.

Del:
Kommentarer