Hvordan man reducerer ammoniakniveauer

Hvordan man reducerer ammoniakniveauer

Når leverskade opstår, virker dets afgiftningsmekanisme ikke effektivt. Resultatet er en opbygning af toksiner og biprodukter i blodet, herunder ammoniak. Forhøjede niveauer af ammoniak kan være forårsaget af cirrose, alkoholisme eller leverskader forårsaget af hepatitis. Høje ammoniakniveauer kan have en negativ indvirkning på vitale organer, især hjernen. En alvorlig sygdomstilstand kaldet hepatisk encefalopati, en nervesystemet og hjernens lidelse kan forårsage forvirring, personlighedsændringer, døsighed og desorientering. Manglende reduktion af ammoniakniveauet kan føre til flere organsvigt og endda vise sig dødelig.

Besøg din læge. Du skal have en komplet medicinsk vurdering for at bestemme din leverfunktion. Din læge vil anbefale blodprøver til at kontrollere dine ammoniakniveauer og en blodprøve, der kontrollerer niveauerne af dine leverenzymer. Du kan også gennemgå diagnostisk billeddannelse, herunder en ultralyd og MR, der kan registrere leverændringer og abnormiteter. Din læge vil anbefale en behandlingsplan baseret på resultaterne af din undersøgelse og testresultater.

Spørg om lactulose. Dette receptpligtige afføringsmiddel hjælper tarmene med at evakuere toksiner som ammoniak ved at fremskynde måden din mad passerer gennem mave-tarmsystemet. Tal med din læge om lactulose bivirkninger, såsom mavesmerter og diarré, inden du begynder behandling.

Overvej en enema. I forbindelse med receptpligtig afførende medicin kan en enema hjælpe din krop til at slippe af med overskydende ammoniak. Enemas arbejder mekanisk for at hjælpe med at evakuere tarmene og fjerne høje niveauer af ammoniak. For dem, der ikke kan tolerere bivirkninger af lactulose, er enemas et levedygtigt alternativ. Tal med din læge om den korrekte måde at administrere enemning på og aldrig give dig en enema uden godkendelse fra din læge.

Forbruge en fiber med højt fiberindhold. Spise fødevarer, der er højt i fiber, kan hjælpe dit fordøjelsessystem med at arbejde mere effektivt og spare på din afføring. Behandling for høje ammoniakniveauer kan forårsage løst afføring, så at spise en fiber med højt fiber kan lindre løse, vandige afføring, samtidig med at der fremmes passende afføring.

Tænk på kirurgi. Hvis dine ammoniakniveauer er resistente over for behandling, og hvis du har risiko for leversvigt eller andre kritiske medicinske tilstande, kan din læge anbefale levertransplantation. Tal med din læge om risici og fordele ved denne store kirurgiske procedure, og hvis det vil forbedre din livskvalitet.

Tips

Tal med din læge, før du tager en smertestillende over-the-counter som acetaminophen. Visse smertestillende midler er sikrere at tage end andre, når du har en leversygdom og forhøjede ammoniakniveauer.

Advarsler

Drikke ikke alkoholholdige drikkevarer. Drikkealkohol er en vigtig risikofaktor for leversygdom, og det kan dermed øge dit ammoniakniveau, hvis du har eksisterende leverskade.

Del:
Kommentarer