Hvordan man fortolker blodprøveresultater

Hvordan man fortolker blodprøveresultater

Blodprøveresultater kan være meget komplicerede at sortere igennem, hvis du ikke har nogen medicinsk træning. Ideelt set bør du diskutere dem med din læge, især hvis du har resultater der falder uden for det normale interval. Når det er sagt, hvis du har unormale værdier, betyder det ikke nødvendigvis, at du har et medicinsk problem. Dine resultater kan være unormale på grund af f.eks. Kost, fysisk aktivitet, alkoholforbrug, receptpligtig og ikke-receptpligtig medicinforbrug, såsom vitaminer, alder og køn

Hvordan man fortolker blodprøveresultater

Fortolk resultaterne af dit glukoseniveau ved at bestemme, om det falder uden for det normale interval. For en fastende glukosetest er det normale interval 60-99 mg / dl. Et fastende glukoseniveau pĂĄ 126 mg / dl eller derover er tegn pĂĄ diabetes.

Bestem, om dine testresultater omfatter elektrolyttællinger. Den del af testresultaterne, der angiver elektrolytter, refererer til dine kalium-, natrium- og CO2-niveauer. Disse niveauer kan falde uden for det normale område, hvis du er på medicin eller har en tidligere eksisterende tilstand. Eksempler er diuretika eller hjertepiller (påvirker kaliumniveauet), diabetesmedikamenter (påvirker natriumniveauerne) og metaboliske lidelser, nyresygdom og ukontrolleret diabetes (påvirker CO2-niveauet).

Etablering af dit niveau af blodurinstof kvælstof (BUN). En høj værdi kan indikere, at nyrerne ikke virker ordentligt, men det kan også skyldes en høj protein kost eller anstrengende motion. Hvis du er gravid, vil dine BUN-niveauer falde under det normale interval.

Undersøg om dine enzymværdier skyldes din livsstil eller en allerede eksisterende medicinsk tilstand. Hvis du har høje enzymværdier, kan dette tyde på overdreven alkoholforbrug samt en række medicinske tilstande. For eksempel, hvis dine CPK-niveauer (et enzym) er høje, og du ikke har haft et hjerteanfald i de sidste 3-4 timer, kan du have en skelets muskel sygdom.

Mål dit kolesterol ved at måle om det er over sikker grænsen. Low Density Lipoprotein (LDL) er det "dårlige" kolesterol, der ideelt set skal være mindre end 130 (100 er bedre). En LDL-værdi højere end 160 betragtes som en høj risiko. På den anden side bør High Density Lipoprotein (HDL) - det "gode" kolesterol - ideelt set være en høj værdi, da HDL beskytter mod hjertesygdomme. Triglycerid er et andet blodfedt.

Tips

Nogle almindelige akronymer, der henviser til blodprøver, er CBC eller Complete Blood Count, CMP eller Complete Metabolic Panel og TSH eller Thyroid Stimulating Hormone.

Advarsler

At have unormale testresultater betyder ikke nødvendigvis, at du har en medicinsk tilstand; Sørg for at få en læge rådgivning.

Del:
Kommentarer