Hvilke sygdomme test positive for ANA?

Hvilke sygdomme test positive for ANA?

Antinucleære antistoffer (ANA) målretter normale proteiner i celler, hvilket forårsager celledestruktion og ødelægger sunde legemsvæv. ANA-blodprøven afslører tilstedeværelsen af ​​antinucleære antistoffer i blodet. Mens en positiv ANA ikke altid angiver tilstedeværelsen af ​​sygdom, forårsager flere sygdomme positive ANA-testresultater og forårsager lignende symptomer.

Lupus

Lupus forårsager smerte, betændelse og skade på organerne. Denne tilstand påvirker hud, nyrer, led og andre dele af kroppen. Mennesker med lupus erfaring perioder med alvorlige symptomer (flapper), efterfulgt af remission fra disse symptomer. Den amerikanske sammenslutning for klinisk kemi rapporterer, at de homogene og kontinente antinucleære antistoffemønstre indikerer tilstedeværelsen af ​​lupus.

Sklerodermi

Sclerodermi forårsager hærdet og stramningen af ​​huden og bindevæv. Denne tilstand opstår, når kroppen producerer for meget kollagen. Sclerodermi kan forårsage ardannelse i lunger, nyrer og hjertevæv, hvilket øger risikoen for alvorlige tilstande som forhøjet blodtryk og unormal hjerterytme. Sclerodermi kan også forårsage tandkomplikationer og bidrage til erektil dysfunktion, ifølge Mayo Clinic.

Sjogrens syndrom

Sjogrens syndrom påvirker spytkirtlen og rivekirtlerne, der forårsager tør mund, øjnene, øjenirritation, hævelse af kirtlerne i nakken og problemer med at spise tørre fødevarer. Som andre sygdomme, der medfører positive ANA-testresultater, er Sjogrens syndrom en autoimmun lidelse med en ukendt årsag. Det amerikanske College of Rheumatology vurderer, at 400.000 til 3,1 millioner voksne har denne betingelse.

Blandet bindevævssygdom

Blandet bindevævssygdom har træk ved systemisk sklerose, systemisk lupus og polymyositis. Denne tilstand forårsager ledsmerter, svaghed, abnormiteter i huden og skader på de indre organer. Blandet bindevævssygdom forårsager også Raynauds syndrom, hvilket får fingrene til at blive blege og følelsesløse, når de udsættes for kolde temperaturer. Det specklede antinuclear antistofmønster indikerer muligheden for, at blandet bindevævssygdom er til stede.

Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis opstår i tre faser. Fase 1 resulterer i hævelse af foringen af ​​leddene. Trin 2 forårsager fortykning af den fælles foring. Trin tre resulterer i frigivelsen af ​​enzymer, der fordøjer brusk og knogle. Dette medfører smerte, tab af bevægelse og tab af fælles form. Symptomer på rheumatoid arthritis omfatter stivhed, svaghed, træthed, influenzalignende symptomer, muskelsmerter og tab af appetit.

dermatomyositis

Dermatomyositis forårsager vedvarende muskelinflammation og muskelsvaghed. Disse symptomer følger et udslæt på hud, der forekommer ujævn, med blålig rød misfarvning af huden. Denne udslæt udvikler sig på musklerne, der bruges til at kontrollere leddene og på øjenlågene. Der findes ingen kur mod dermatomyositis, men fysisk terapi, hvile, varmeterapi og motion behandler symptomerne på sygdommen.

Raynauds sygdom

Raynauds sygdom får arterierne til at indsnævres, hvilket reducerer blodgennemstrømningen til tæerne og fingrene. Denne lidelse kan også påvirke brystvorterne, læberne, næse og ører. Primær Raynauds forekommer uden en kendt årsag. Sekundære Raynauds forekommer som følge af en anden tilstand. Under et Raynauds angreb forårsager nedsat blodgennemstrømning, at huden bliver hvid og derefter blå. Når blodgennemstrømningen vender tilbage, kan Raynauds lider opleve følelsesløshed, prikken, brændende eller bankende.

Del:
Kommentarer