Hvilke fødevarer sænker PSA-niveauer?

Hvilke fødevarer sænker PSA-niveauer?

Diætens rolle i prostatakræft er ikke fuldt ud forstået. Forskere fra American Cancer Society (ACS) har dog bemærket en højere forekomst af denne kræft hos mænd, der spiser store mængder rødt kød og fedtholdige mejeriprodukter. Niveauer af prostata-specifikt antigen (PSA), en meget anvendt biologisk markør for prostatacancer, viste sig at stige betydeligt langsommere hos mænd, der spiste en diæt rig på vegetabilsk protein og lavt i både animalsk protein og mættet fedt ifølge en Reuters Health rapport.

PSA og prostatacancer

Selvom nogle hævder, at PSA ikke er så pålidelig som en forudsigelse for prostatakræft, er det fortsat et værdifuldt værktøj, som læger kan bruge med andre diagnostiske procedurer til at hjælpe med at spotte prostatacancer i sine tidlige stadier. Kræftceller producerer forhøjede niveauer af PSA, så en læsning over normale niveauer i din alder vil fremskynde yderligere undersøgelse. En enkelt læsning uden for normale niveauer er dog ikke nødvendigvis årsag til alarm. I en artikel skrevet for AHealthyMe påpeger Kevin Boyd, at halvdelen af ​​alle mænd med et PSA niveau på 4 ng / ml (nanogram per milliliter) ikke har kræft. På den anden side viste en undersøgelse i maj 2004 udgaven af ​​New England Journal of Medicine, at 15 procent af en gruppe på 2.950 mænd med normale PSA-niveauer lider af kræft.

Rigtige vindere

Mens man advarer om, at "forskning ikke understøtter bestemte næringsmæssige retningslinjer for forebyggelse af prostatakræft", tilbyder MayoClinic forslag til fødevarer, der sandsynligvis vil holde PSA-niveauer inden for det normale interval. Disse omfatter fuldkornsfødevarer, herunder helhvedebrød og brun ris; alle former for frisk frugt og grøntsager; og fødevarer, der er højt i omega-3 fedtsyrer.

I løb

Andre fødevarer og drikkevarer, der viser løfte, ifølge MayoClinic, omfatter sojabønner, andre bælgfrugter og grøn te. De første to omfatter phytoøstrogener, plantebaserede næringsstoffer, der virker meget som det menneskelige østrogenhormon i kroppen. Selv om forskningen fortsætter med virkningen af ​​sojabønner og bælgplanter på prostatacancer, kan et opmuntrende tegn være den kraftigt lavere forekomst af prostatakræft i Fjernøsten, hvor sojabaserede produkter er meget forbrugt. Polyfenoler i grøn te er antioxidanter, som antages at mindske risikoen for kræft og andre sygdomme.

Kosten bremser kræftens vækst

Reuters Health rapporterede i januar 2009 om en undersøgelse af kostens effekter på en gruppe på 36 patienter med prostatakræft. Undersøgelsen, som blev udført af Dr. James Carmody fra University of Massachusetts Medical School og først rapporteret i Urologi-udgaven fra december 2008, viste, at PSA'en "fordoblingstid" og den samlede livskvalitet blev øget væsentligt ved en diæt, der var lav i mættet fedt og animalsk protein og højt indhold af vegetabilsk protein. Ifølge rapporten er "PSA 'fordoblingstid" den tid det tager for PSA-niveauerne at stige med 100 procent. " Resultaterne viste, at testdiet reducerede forskuddet af prostatakræft kraftigt.

Mad, der skal undgås

Ligesom der er fødevarer, der ser ud til at holde PSA-niveauer inden for det normale område, er der andre, der har den modsatte virkning, ifølge MayoClinic. Risikologiske kostvalg omfatter salt, slik, alkoholholdige drikkevarer og fødevarer højt i mættede fødevarer, herunder mejeriprodukter. MayoClinic også advarer om, at overeating og fedme kan markant øge risikoen for prostatakræft.

Del:
Kommentarer