Hvad står A1c for?

Hvad står A1c for?

A1c refererer til glycosyleret hæmoglobin, en type hæmoglobin, der har glucosemolekyler fastgjort. Det kan måles direkte gennem en blodprøve, og dens betydning er, at den måler langsigtet kontrol af blodglukoseniveauerne.

anbefalinger

A1c tjener kun til at måle langsigtede glukoseniveauer. Det giver ikke oplysninger om glukoseniveauer på et givet isoleret øjeblik. Du skal stadig teste din kapillær glukose dagligt, selvom dit A1c niveau er lavt. American Diabetes Association standard er at kontrollere A1c niveau mindst to gange årligt.

Formation af A1c

Den normale levetid for en rød blodlegeme er 120 dage. I løbet af denne tid fastgør glucosemolekyler i blodet gradvis sig til hæmoglobinmolekylerne placeret på den røde blodlegeme. Dette danner et hæmoglobin A1c molekyle.

Anvendes i diabetes

Dannelsen af ​​glycosyleret hæmoglobin reverserer ikke sig selv. En rød blodlegeme beholder sit glykosylerede hæmoglobin i løbet af dets 120-dages levetid. Derfor er jo større mængden af ​​glucose der er til stede i blodet i løbet af de sidste 120 dage, jo højere vil koncentrationen af ​​glycosyleret hæmoglobin være. Når hemoglobin A1c testen er færdig, giver den information om patientens blodglukose kontrol over denne tidsperiode. Den amerikanske diabetesforening anbefaler, at hæmoglobin A1c er under 7 procent.

Del:
Kommentarer