Hvad ser en nyrestein ud af, nĂĄr den passeres?

Hvad ser en nyrestein ud af, nĂĄr den passeres?

Nyresten er et af de mest almindelige problemer forbundet med nyrerne. Millioner af mennesker har enten haft en episode med en nyresten, eller får dem regelmæssigt. De er en smertefuld tilstand. Nogle gange passerer de fra dine nyrer ud af din urinvej alene, men nogle gange kræver de dybtgående behandling for at slippe af med dem. Nyresten kan danne hvor som helst langs urinvejen, og de kan bestå af flere forskellige typer materiale. Nyresten kommer også i mange former, farver og størrelser.

Størrelse

Størrelsen på en nyrestein varierer, lige fra så lille som en sten til så stor som en golfbold. Større sten kan ikke passeres alene og kræver kirurgisk indgreb. De mindre sten, mange gange, kan bestås alene. Der er test, såsom en KUB, en ultralyd eller en IVP, der kan bestemme størrelsen på din sten. Men selv mindre sten vil til tider kræve kirurgisk indgreb alt efter hvor stenen er dannet, og hvis den bliver fanget i et bestemt område langs urinvejen, som ikke tillader det at passere.

Form

Nyrestenes form varierer. De kan være runde, ovale eller glatte, eller de kan være uslebne, ujævn og hakket. De kan tage udseendet af starbursts, grenagtige figurer, eller de kan være flerlagede. De kan endda se ud som kartofler med rødderne begynder at forgrene sig ud. Nyresten kan også være en række forskellige teksturer, afhængigt af stenens sammensætning. Nyrestenes form afhænger af, hvor i urologiske områder de oprindeligt danner, og hvad stenen består af.

Farve

Farven på en nyresten varierer også. Selvom de typisk er en gul eller brun farve, har de været kendt for at danne i tan, sort og endda guld. Stenernes farver påvirkes af den type materiale stenen er lavet af. For eksempel vil en sten lavet af calcium whewellit typisk være brun eller sort. Hvis calcium og magnesium kombineres, resulterer det i en weddellit sten, som normalt er lysegul.

Materiale

Den mest almindelige type sten er en calciumsten, og den mest almindelige af disse er calciumoxylat. De udgør ca. 70 procent af nyresten. Calciumphosphat udgør omkring 5 til 10 procent af nyresten, og struvit og urinsyre begge udgør ca. 10 procent af nyresten.

Det er ikke ualmindeligt, at læger kan se sten, der består af en kombination af disse materialer. Afhængigt af patientens historie, diæt og nyrefunktion kan ethvert af disse materialer komme sammen og skabe en sten. Du kan endda have mere end en sten ad gangen, hvor hver enkelt består af sin egen kombination af stoffer. Dette er imidlertid ikke så almindeligt som at se flere sten, der består af de samme materialer.

Overvejelser

Ca. 80 procent af de mennesker, der nogensinde har haft en nyrestein, vil udvikle en ny nyrestein på et eller andet tidspunkt i deres levetid. Hvis du har haft en sten bestående af en slags materiale før, som f.eks. Calcium, vil du sandsynligvis danne et andet af samme materiale. Dette betyder imidlertid ikke, at du i fremtiden ikke kan danne andre sten af ​​forskellige materialer.

Hvis du har tendens til nyresten, skal du få regelmæssige urinprøver med en urolog, der kan overvåge din tilstand. Du bør også overholde særlige instruktioner, herunder en særlig kost, som din læge kan lægge på dig. Dette kan medvirke til at mindske chancerne for at danne nye sten.

Del:
Kommentarer