Hvad hvis blodtrykstal er for tæt?

Hvad hvis blodtrykstal er for tæt?

Blodtrykket læses gennem systolisk og diastolisk tryk. Det resulterende tal angiver det tryk, der udøves på væggene i arterierne, mens hjertet slår. Hvis de resulterende tal er tæt på, kan det være en indikation af højt blodtryk eller lavt blodtryk.

Systolisk

Systolisk tryk angiver tryk, når hjertet indgår. Det systoliske tal er den øverste halvdel af blodtryksaflæsningen.

Diastolisk

Det diastoliske tal angiver tryk, når hjertet er i ro. Diastoliske aflæsninger er den nederste halvdel af blodtryksaflæsningen.

Højt blodtryk

Hvis det diastoliske tal er højt og tæt matcher et systolisk tal i hundrederne (for eksempel 130/120), indikerer dette trin to forhøjede blodtryk. Stage to forhøjet blodtryk kræver øjeblikkelig opmærksomhed, da det udgør en høj risiko for hjerteinfarkt, blodkarbrud eller skader på nyrerne.

Lavt blodtryk

Hvis det systoliske tal er lavt og tæt på det diastoliske nummer (fx 90/80), indikerer dette lavt blodtryk. Lavt blodtryk er muligvis ikke skadeligt afhængigt af antallet af systoliske og diastoliske tal, men kan tyde på mere alvorlige problemer, hvis antallet er meget lavt eller trykfaldet pludseligt ifølge Mayo Clinic.

Optimal blodtryk

Ideelle blodtryksområder er systolisk tryk omkring 120 og diastolisk tryk omkring 80, ifølge American Heart Association. Både højt og lavt blodtryk kan behandles med livsstilsændring og receptpligtig medicin.

Del:
Kommentarer