Hvad forĂĄrsager kolde kuldegysninger efter at have spist?

Hvad forĂĄrsager kolde kuldegysninger efter at have spist?

Det er ikke ualmindeligt at føle sig lidt kølig efter at have spist eller drikker kolde fødevarer, men alvorlige kulderystelser, herunder rystelser, når du spiser, kan tyde på en underliggende sygdomstilstand, der kræver læge opmærksomhed.

Normal kropstemperatur

Kropstemperatur varierer naturligt lidt efter at have spist eller drikker, afhængigt af fødevarens type og temperatur. Kroppen fører varme gennem sit kredsløb, så som blod flytter til fordøjelsessystemet og væk fra ekstremiteterne, så gør din krop varme. Når fordøjelsen begynder, kan kropstemperaturen afkøles yderligere som reaktion på kolde fødevarer eller opvarmes som reaktion på varme fødevarer. Fødevarer, der tager mere energi til at bryde ned, såsom protein, vil også skabe kropsvarme som et biprodukt af fordøjelsesprocessen.

Identifikation

Små variationer, der varer 30 minutter efter at have spist, er normale. Men en følelse af kulde ledsaget af rystelser, kroppens muskelspasmer bruges til at skabe varme, kunne være en indikation på en mere alvorlig medicinsk tilstand.

Almindelige ĂĄrsager

Chills er kroppens naturlige reaktion på et fald i temperaturen, som normalt ledsages af feber. Feber kan skyldes en række forskellige infektioner som forkølelse, influenza eller mere alvorlige tilstande som lungebetændelse, urinvejsinfektioner eller meningitis.

Andre ĂĄrsager

Chills efter spisning kan også indikere hypothyroidisme, en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok skjoldbruskkirtelhormon. Skjoldbruskkirtlen styrer mange af kroppens væsentlige funktioner, herunder temperaturregulering og metabolisme. Personer med hypothyroidisme er yderst følsomme for variationer i temperatur og særligt intolerant overfor kulde. Andre symptomer omfatter vægtforøgelse, lav energi, depression, hårtab, sprødt hår og negle. Det er diagnosticeret med en simpel blodprøve og nem at behandle med medicin, men hvis venstre ubehandlet kan føre til systemsystemfejl eller endda død.

Personer, der er kompromitteret med diabetes, underernæring, anoreksi, anæmi eller immundefekter som lupus og aids kan også opleve dramatiske kulderystelser efter at have spist.

Advarsel

Hvis kuldegysninger ledsages af halsbrand, en koldsweet og bryst eller smerter i overkroppen, kan det være tegn på et hjerteanfald, og du bør straks søge lægehjælp.

Hvis spiseforstyrrelser får dig til at opleve kuldegysninger, bør du konsultere din læge om mulige årsager, da det kan være et symptom på en mere alvorlig medicinsk tilstand.

Del:
Kommentarer