Hvad forårsager klæbrige perspiration?

Hvad forårsager klæbrige perspiration?

Sved eller sved føler sig ofte klæbrig, hvis du sveder voldsomt eller lad sveden tørre på din hud. Sved har salt i det og blander med de naturlige olier på hudens overflade, hvilket står for den ubehagelige klæbrige følelse, når du sveder meget. Overdreven sved kan være en bivirkning af en medicinsk tilstand.

Videnskab af sved

Sved er din krops måde at køle sig selv på. Din krop sveder hele tiden. Sveden blandes med talg eller naturlige olier på din hud, hvilket kan få det til at føle sig klæbrigt. Når du sveder, frigiver du en salt væske fra dine svedkirtler. Du kan svette mere end normalt som følge af træning, varme, feber, visse følelser (herunder vrede og forlegenhed) og som en bivirkning af medicin og medicinske tilstande som overgangsalder. Sveden kan også være et svar på at indtage overdreven koffein, alkohol eller krydret mad.

Medicinske årsager til klæbrig sved

Nogle medicinske forhold angiver overdreven svedtendens som en bivirkning. Nogle mulige syndere omfatter overgangsalderen, en overaktiv skjoldbruskkirtel, lavt blodsukker, hyperhidrose og tilbagetrækning fra visse narkotika. Hyperhidrose er en tilstand, hvor din krop overproducerer sved, selv når du er i ro eller i en kølig temperatur. Det opstår ofte i underarmene og i hænder og fødder, der omtales som primær eller fokal hyperhidrose.

Sådan forhindrer du klæbrig sved

Den bedste måde at undgå at føle sig klæbrig på, når du sveder, er at tage et bad og vaske dit ansigt, skifte tøj, drikke rigeligt vand (overdreven svedtendring kan forårsage dehydrering), og prøv at flytte til en køligere temperatur. Hvis du føler at din krop er overproducerende sved, kan du tale med din læge om at få Botox skud til at standse produktionen i dine svedkirtler. Din læge kan ordinere antiperspiranter med receptpligtig styrke, medicin for at forhindre stimulering af svedkirtler eller iontoforese, en terapi, der bruger elektricitet til at "slukke" svedkirtlerne. I alvorlige tilfælde kan din læge ordinere en endoskopisk thorak sympathektomi, hvor nerverne, der styrer sveden, skæres.

Del:
Kommentarer