Hvad forårsager en tumor på hypofysen?

Hvad forårsager en tumor på hypofysen?

Hypofysen er en kirtel placeret i hjernen. Det kaldes ofte "hovedkirtlen", fordi det regulerer mange legemsfunktioner som blodtryk, reproduktion, metabolisme, skjoldbruskkirtelfunktion og væskeniveau. Når tumorer udvikler sig i hypofysen, forstyrrer de disse funktioner, der kan have alvorlige konsekvenser for patienternes sundhed.

Frekvens

En ud af fem personer har hypofysetumorer, og omkring femten procent af alle hjernetumorer er hypofysetumorer. Hovedparten af ​​hypofysetumorer er godartede.

Årsager

Årsagerne til hypofysetumorer er ukendte, men genetik menes at spille en rolle. En familiehistorie af lavt blodsukker, binyretumorer, hypofyser, mavesår, hyperparathyroidisme og nyresten øger muligheden for, at en patient kan udvikle en tumor.

Arvelighed

En arvelig tilstand kaldet flere endokrine neoplasier, type 1 (MEN 1) kan forårsage tumorer i hypofysen samt tumorer i andre områder af kroppen. Patienter med MEN 1 har en genetisk mutation i deres DNA, der gør det muligt for tumorerne at udvikle sig. Symptomer på MEN1 kan starte i barndommen, men spenderes mellem 20 og 30 år. Kvinder er mere tilbøjelige til at have MEN 1 end mænd.

Symptomer

Der er så mange symptomer på hypofysetumorer, at de ofte går uden diagnose. Imidlertid bør test for en hypofyser overvejes, hvis tre eller flere af følgende anvender: infertilitet, seksuelle problemer, depression, galactorrhea (laktation), vækstproblemer, osteoporose, karpaltunnelsyndrom, ledmaling, uregelmæssig eller fraværende menstruation, tidlig overgangsalder, let blå mærke, muskel svaghed eller træthed.

Diagnose

En hypofysetumor diagnosticeres via blodarbejde og undertiden urinalyse. En MR kan også være påkrævet. Genetiske tests kan registrere DNA-mutationer, der forårsager hypofysetumorer.

Behandling

Behandling er kirurgi sammen med stråling eller kemoterapi. Nogle gange udføres stråling eller kemoterapi uden kirurgi. I visse tilfælde kan der ikke gøres andet end at observere tumoren. Medicin er givet til erstatning for hormoner, der ikke længere produceres af hypofysen.

Prognose

Patienter, der behandles for hypofysetumorer, har det godt, selv om medicin kan være nødvendig for resten af ​​deres liv. Venstre ubehandlet kan hypofyser forårsage højt blodtryk og andre sundhedsmæssige problemer, der kan være dødelige.

Del:
Kommentarer