Hvad forårsager brændende følelser i fingerspidserne?

Hvad forårsager brændende følelser i fingerspidserne?

Den neuropati af brændende fornemmelser i fingerspidserne kan opstå fra et mangfoldigt udvalg af kilder. Mulige årsager omfatter, men er ikke begrænset til, følgende patologier: nerveindfangning, multiple sclerose, slagtilfælde, migræne, spinale stenose, diabetes, Raynauds syndrom, arthritis og ulnar nerve dysfunktion. Denne ubehagelige følelse varierer i sværhedsgrad fra irriterende til ekstremt smertefuldt, og mens nogle enkeltpersoner kun oplever intermitterende episoder, er andre bekymret over konstante symptomer. Vedvarende forbrænding af fingerspidserne kan have en negativ indvirkning på kvaliteten af ​​en lidendes liv og væsentligt begrænse normale aktiviteter. Fordi denne tilstand kan skyldes en række neuropatier, er det pålagt, at de, der lider af brændende fornemmelser i deres fingerspids, søger lægehjælp. En neurolog kan diagnosticere den underliggende årsag til dine brændende tal og foreskrive et passende behandlingsforløb.

Karpaltunnelsyndrom: En almindelig årsag til fingerspidsbrænding

En af de mest almindelige årsager til denne tilstand er Carpal Tunnel Syndrome eller CTS. Karpaltunnelsyndrom forårsages, når medianen, der leverer hånden, komprimeres. Tilstanden er ofte forårsaget af gentagne håndledsbevægelser og ses ofte i maskinskrivere, kasserere og sportsudøvere, der involverer gentagne brugen af ​​hånd eller håndled, såsom tennisspillere. En af de første ting, som en læge vil kigge efter, når man forsøger at diagnosticere CTS, er en mangel på følelsesløshed i lillefingeren. Dette skyldes, at medianen ikke leverer denne appendage. En nerveledningsundersøgelse kan også udføres. Dette vil illustrere om impulser, der bevæger sig langs medianen, bevæger sig for langsomt - en sikker indikation af CTS. En tredje test, et elektromyogram, udføres ofte for at udelukke andre årsager. Denne procedure kontrollerer for at sikre, at muskelen modtager den korrekte blodforsyning - et symptom på en række andre tilstande, men ikke af karpaltunnelsyndrom. Den enkleste måde for din udbyder at diagnosticere CTS er ved at lægge pres på håndleddet. Denne diagnostiske procedure vil producere øjeblikkelige symptomer hos de fleste individer, der lider af karpaltunnelsyndrom. Behandlinger af CTS er commiserate med tilstandens sværhedsgrad. Alvorlige tilfælde kan kræve kirurgi for at lette presset på medianen, hvilket i de fleste tilfælde vil eliminere symptomer. Mildere tilfælde behandles ofte med håndledsspidser, som lindrer symptomer ved at begrænse håndledets mobilitet. En anden mulighed, men som ofte ikke er muligt, er at fjerne den aktivitet, der forårsager problemet. De fleste mennesker er enten uvillige eller ude af stand til at miste deres job for at slippe af med CTS, og mange andre viser en lignende mangel på entusiasme, når det foreslås, at de opgiver deres yndlingssport.

Raynauds syndrom kan være årsagen til dine brændende fingerspidser

En anden vigtig årsag til brændende fingerspidser er Reynauds syndrom. Denne tilstand er opstået, når blodkarrene, der leverer hænder og / eller fødder smalle. Hos personer med Reynaud såres forbrændinger af fingerspidser ved udsættelse for kulde. Fingre bliver ekstremt bleg, inden de udvikler en blå tinge. Der er to typer af Reynaud: primære og sekundære. Primær Reynaud er ikke forbundet med nogen anden sygdom, mens reumatiske tilstande som reumatoid arthritis, sclerodermi og lupus ofte er katalysatorer til udvikling af sekundære Reynaud's. Der er en række tests anvendt til at diagnosticere Reynaud's. Disse omfatter: Nailfold Capillaroscopy - undersøgelsen af ​​kapillærer under et mikroskop, Antinuclear Antistof Test (ANA), som bestemmer om kroppen producerer antistofferne forbundet med bindevæv eller autoimmune lidelser og Erythrocyts Sedimentation Rate, en diagnostisk test for inflammation. Symptomer på Reynauds kan reduceres ved at holde hænderne varmt dækket under koldt vejr eller ved håndtering af kolde genstande, som frosne fødevarer. Alvorlige tilfælde af Reynaud behandles generelt med medicin, der udvider de berørte blodkar. Mennesker med Reynaud bør ikke ryge, da rygning yderligere begrænser blodgennemstrømningen. Derudover kan visse lægemidler forværre symptomerne på Reynaud's. Din læge vil rådgive dig om hvilke lægemidler der skal undgås.

Spinalstenose og brændende håndsyndrom

Spinalstenose er den medicinske betegnelse for en indsnævring af rygkanalen og findes almindeligvis hos mennesker over 50 år. Smalning af rygmarven komprimerer rygmarven, hvilket kan føre til håndneuropati. Personer diagnosticeret med spinalstenose har rapporteret brændende fornemmelser i deres hænder og fingerspidser. Spinalstenose diagnosticeres med røntgenstråler, MR'er eller CAT-scanninger. Behandling for denne patologi omfatter fysioterapi og smertestillende medicin. Disse forhold kan ofte lindre individets håndneuropati.

Betydningen af ​​angstens rolle i brændende fingerspidser

Angst kan være synderen bag dine brændende fingerspidser. Ifølge Roger Gould, medlem af UCLA's Department of Psychiatry, kan moderat til alvorlig angst få en person til at opleve en lang række fysiske symptomer. For personer, hvis symptomer tåler alle medicinske forklaringer, anbefaler lægen en kort behandling med anti-angst narkotika klonopin. Hvis en persons symptomer mindsker eller forsvinder, mens du tager klonopin, er angst den mest sandsynlige årsag til ubehag. Personer, der modtager denne diagnose, kan rådes til at fortsætte med at tage anti-angst medicin for at holde deres symptomer i stykker.Bio-feedback er også ofte anbefalet som en metode til at bekæmpe angst, og for nogle kan en grundig vurdering af deres livsstil være til nytte ved at bestemme oprindelsen af ​​deres nervøsitet.

Bliver du nok B-12?

Vitamin B-12-mangel, der betegnes som skadelig anæmi, kan forårsage følelsesløshed, prikkende eller brændende fornemmelser i fingerspidserne. Vegetarer er særlig sårbare over for denne mangel, da B-12 sjældent findes i grøntsager. Behandling for perniciøs anæmi omfatter folsyre og vitamin B-12 supplementation. Kostændringer kan være nyttige for kødædere, da kød er rig på B-12. Det anbefales stærkt, at veganer supplerer deres diæt med daglige doser af B-12.

Spekulation kan være farlig

Spekuler ikke på årsagen til dine brændende fingerspidser. Selvdiagnose er tåbhard og farlig. Som med mange lidelser kan brændende fingerspidser skyldes et utal af patologier, lige fra simple til seriøse. Kontakt din læge for en korrekt diagnose af dine brændende fingerspidser.

Del:
Kommentarer