Hvad får voksne til at tabe deres tænder?

Hvad får voksne til at tabe deres tænder?

Voksen tandtab begynder typisk hos mennesker i løbet af 40'erne af forskellige årsager, bemærker "The Merck Manual for Health Care Professionals." Centrene for sygdomsbekæmpelse rapporterer, at hulrum eller tandlæger fører til, at 9 ud af 10 voksne taber 1 eller flere tænder. Hulrum er ikke den eneste årsag til tab af voksen tand. Risikoen for tab af voksen tand påvirkes af tyggegummi, manglende tænder, generel sundhed og personlige vaner.

Periodontal sygdom

Gingivitis er en inflammatorisk tilstand af tandkød forårsaget af plaque buildup på tænderne. Hvis det ikke behandles og reverseres, kan tandkødsbetændelse udvikle sig til periodontal sygdom. Periodontal sygdom påvirker tyggegummivæv, ledbånd og knogler, der forankrer tænderne. Langsigtet plaque buildup svækker og ødelægger tyggegummivæv og får tandkødene til gradvist at adskille sig fra tænderne, danner et rum eller tyggegummi lomme.

Gumlommer kan også fylde med plaque. Dette placerer de periodontale ledbånd - fibrebånd af væv, der hjælper med at forankre tænder - og tandstikkene i kæbenet, der er i risiko for skade. Efterhånden som periodontal sygdom udvikler sig, øges risikoen for voksentandtab, da parodontale ledbånd gradvist strækker sig og knogletab opstår i tandstikkene. Til sidst løsner tænderne og kan gå tabt.

Manglende tænder

En manglende voksen tand kan føre til tab af flere tænder. Når en tand mangler og ikke udskiftes, kan tænderne på hver side bevæge sig eller migrere mod rummet. De bevægende tænder lægger stress på tandkødsbukser, ledbånd og knogler i de migrerende tænder og kan bidrage til tab af voksne tand.

På samme måde kan en tand modsat et rum migrere mod åbningen, hvilket resulterer i beskadigelse af forankringsstrukturer. Når 2 tænder bevæger sig, svarer det til en kædereaktion, og der er en gradvis bevægelse blandt alle tænderne. Når tilpasningen af ​​tænderne ændres, ændres bitten, og tyngdekraften omfordeles ujævnt. At lægge mere pres på 1 tand end en anden, når chewing bidrager til ustabilitet og tab af voksne tænder.

Generel sundhed

Kroniske sygdomme, der involverer knoglerne, såsom osteoporose, kan bidrage til tandabsorption. Osteoporose får knoglerne til at blive mindre tætte og svagere. Forfatterne af en undersøgelsesartikel offentliggjort i april 2013 i "Journal of Dentistry and Oral Hygiene" -staten er der en stærk sammenhæng mellem osteoporose og voksentandtab. Forfatterne var ikke i stand til at bestemme, om tandtab var direkte forårsaget af osteoporose eller periodontal sygdom og anbefale yderligere undersøgelse. Diabetes og fedme kan også øge risikoen for tandab, ifølge en artikel offentliggjort i marts 2013-udgaven af ​​"Forebyggelse af kronisk sygdom."

Vaner

Rygning og tænder er risikofaktorer for tab af voksen tand. Forfattere til en april 2011 anmeldelse i "BMC Public Health Journal" støtter en stærk årsagsforening mellem rygning og voksen tand tab. Selv om undersøgelsen understøtter et stærkt forhold, anbefales det, at flere langsigtede undersøgelser involverer forskellige lande og et større udvalg af deltagere til at fastslå, om rygning direkte forårsager tab af voksen tand eller bidrager til andre faktorer, der forårsager tab af voksen tand.

Klemning af tænderne og slibning af tænderne under søvn sætter yderligere pres på de voksne tænder understøttende strukturer og kan føre til tandskade, løshed og eventuelt tab.

Del:
Kommentarer