Hvad er typer ekspansionsdiffusion?

Hvad er typer ekspansionsdiffusion?

Diffusion er den proces, hvor et bestemt fænomen - som en smitsom sygdom, en teknologisk innovation eller endog en ide - spredes fra person til person over en periode af tid og rum. En metode til diffusion er kendt som ekspansionsdiffusion, der er opdelt i tre forskellige typer.

Ekspansionsdiffusion

Strengt defineret er ekspansionsdiffusion processen med at sprede noget fra sted til sted i en stadig voksende "snowballing" -proces. Ekspansionsdiffusion bruges til at forklare forskellige fænomener i adskillige discipliner, fra spredning af sygdom i medicin til processen med menneskelig bosættelse i geografiens studie. Ekspansionsdiffusion skelnes fra regelmæssig diffusion, når noget spredes udad fra et centralt punkt. Teknologi som fjernsyn og internettet har f.eks. Været med til at sprede ideer fra sted til sted, mens fremkomsten af ​​flyrejser har haft en lignende effekt på smitsomme sygdomme.

Smitsom diffusion

Som navnet antyder, forekommer smitsom diffusion, når en bestemt egenskab hurtigt overføres i hele befolkningen. I denne form for ekspansionsdiffusion vil de fleste tilstødende personer blive påvirket. Et eksempel på smitsom diffusion er den tidlige spredning af kristendommen, som spredte sig fra Mellemøsten til Europa. Et andet eksempel kan ses i spredningen af ​​den buboniske pest, der hærgede London i løbet af det 16. århundrede eller den udbredte influenzapandemi fra 1918.

Hierarkisk Diffusion

Hierarkisk diffusion opstår, når en ide spredes fra en person eller organisation, der har autoritet over andre. Denne form for diffusion ses typisk i tilfælde, hvor en ide formidles af en politisk leder eller person med indflydelse og spredninger. Dette begynder typisk i en bymæssig indstilling, inden de i sidste ende når mindre befolkede områder. Et eksempel på hierarkisk diffusion kan ses i populariteten af ​​rap- og hip-hop-musik, der begyndte i lavindkomst sorte kvarterer i tætbefolket byområder, før de spredte ud og opnået bred accept blandt medlemmer af andre socioøkonomiske og geografiske grupper. Hierarkisk diffusion forklarer også den udbredte efterligning af frisyren, der bæres af skuespillerinden Jennifer Aniston på hit sitcom "Friends."

Stimulus Diffusion

Stimulusdiffusion er, når en ide, et princip eller en innovation, der ligger til grund for et fænomen, spredes til en lille del af en befolkning, selv om fænomenet i sig selv ikke kan diffunderes. Dette sker typisk, når visse aspekter af et fænomen på grund af kulturelle forskelle bliver diffunderede i modsætning til fænomenet som helhed. Et eksempel på dette kan ses i amerikanskbaseret fastfoodrestaurant McDonald udvider sin virksomhed til Indien, et land, hvor kæden er primærprodukt --- oksekødshamburger --- er kulturelt afskrækkende for landets millioner af hinduer. Som et resultat tjener McDonald's ikke noget oksekød i sine indiske restauranter, der tilbyder vegetariske patties i stedet. På denne måde har fænomenet McDonalds spredt sig til Indien, selvom det grundlæggende princip, der ligger til grund for virksomhedens succes, ikke har.

Del:
Kommentarer