Hvad er RDW på en blodprøve?

Hvad er RDW på en blodprøve?

Hvis din læge har diagnosticeret dig med en type anæmi eller jernmangel, skal du et sted langs linjen have haft en blodprøve, der afspejler en unormal RDW-tælling. Deres RDW-niveauer sammen med en kombination af et par andre vigtige blodtal er det, der hjælper din læge med at finde ud af, hvilken type anæmi du har, og hvorfor den har manifesteret sig. HIP Health Plan i New York forklarer, at der er mere end 400 kendte typer anæmi, som yderligere kan opdeles i undergrupper relateret til blodtab, dårlig rødcelleproduktion og nedslidning af røde blodlegemer.

Hvad står RDW for?

RDW er forkortelsen for "rød blodcellefordelingsbredde." Ifølge Lab Tests Online beregner RDW de forskellige størrelser af røde blodlegemer (RBC) i en blodprøve. En RDW-test udføres normalt som en del af en CBC eller fuldfører blodtællingen.

RDW og MCV

Det er praktisk taget umuligt at diskutere RDW-aspektet af en blodprøve uden at inkludere MCV eller en gennemsnitlig corpuscle-værdi. MCV går hånd i hånd med rød blodcellefordelingsbredde (RDW) i form af anæmi og andre hæmatologiske lidelser, og begge værdier er påvirket af hinanden. For eksempel kan lave MCV niveauer i kombination med normal RDW pege på kronisk sygdom, mens lav MCV kombineret med lav RDW kan betegne jernmangel. I samme henseende kan en normal MCV-læsning i kombination med normal RDW udgøre en kronisk lidelse, og normal MCV kombineret med høj RDW kan betyde en B12-mangel. Chronolab afslører også, at når MCV niveauer er høje og RDW er normalt, kan præ-leukæmi være til stede. Både høj MCV og høj RDW kan betyde, at en patient oplever folatmangel.

RDW Beregning

RDW beregnes ved at dividere standardafvigelsen (SD) ved middelkorpusvolumenet (MCV) og multiplicere derefter resultatet med 100. Standardafvigelsen repræsenterer volumenet af erythrocytter eller røde blodlegemer, som er i blodsprøjtningen. Ifølge Beckman Coulter er ligningen for RDW-beregningen RDW = SD / MCV x 100.

Normalt referenceområde for RDW-blodprøve

Normale RDW-værdier er mellem 11 og 14 procent, med et optimalt RDW-værdiområde på 13 procent. Når RDW-værdierne stiger over normale niveauer, bliver flere lidelser mistænkte. Ifølge Archives of Internal Medicine kan RDW-tæller også spille en vigtig rolle ved forudsigelsen af ​​dødelighed, især hos patienter med hjerte-kar-sygdom og kræft. Faktisk kan patienter, som tester højere end det normale referenceområde ved en RDW-test, lide mere sundhedsrisici end de patienter, hvis RDW-værdier er lavere.

anisocytose

Anisocytose diagnosticeres, når RDW niveauerne i en blodprøve indikerer for høje værdier af variabelt formede røde blodlegemer. Forfatteren Norman Beck forklarer i bogen "Diagnostisk hæmatologi", at tilstedeværelsen af ​​anisocytose i en diagnostisk blodprøve er så almindelig, at den ofte afskediges som en komponent, mens man foretager en diagnose. Men gennembrud i medicin har skubbet nyt lys over vigtigheden af ​​anisocytose under patientevaluering. Når anisocytose måles mod andre blodcelleværdier, kan de høje RBC værdier bidrage til en bedre bestemmelse af den type anæmi der er til stede i en patient.

Kontakt din sundhedsudbyder

Blodprøver og deres resultater er et stykke af det overordnede diagnostiske billede og er ikke beregnet til at være det eneste værktøj, der anvendes til diagnose eller prognose af sygdom. Rådgivning med din sundhedsudbyder for en fuldstændig fysisk samt en vurdering af symptomer er den bedste metode til at forstå dine blodprøveresultater.

Del:
Kommentarer