Hvad er Paleo dietten?

Hvad er Paleo dietten?

På overfladen synes at beskrive Paleo-diætet simpelt nok: Det er den kost, at tidlige mennesker i den paleolithiske periode siges at have spist som jæger-samlere - det vil sige før jordbruget. Selv om variationer på denne diæt har eksisteret i medierne siden i hvert fald i 1970'erne, har forfatteren Loren Cordain populært tanken og varemærket med udtrykket "Paleo diæt". Selvom begrebet diæt synes simpelt, er det ikke lige så ligetil at bestemme, hvad vores forfædre spiste, og selv blandt tilhængere af sådanne kostvaner er der meget uenighed om, hvad der udgør en "sand" Paleo diæt.

Det grundlæggende

Den grundlæggende forudsætning for Paleo diæt er, at mennesker er tilpasset til at spise bestemte fødevarer, og at fremkomsten af ​​moderne landbrug radikalt ændrede menneskelige kostvaner, hvilket resulterer i dårligere sundhed. Tilhængere af Paleo-kosten mener, at nogle af vores moderne sundhedsproblemer, såsom fedme, hjerte-kar-sygdom og diabetes, kunne reduceres stærkt, hvis folk vendte tilbage til at spise en diæt mere ligner, hvad jægersamlere spiste.

Hvad er der, hvad er der

Proponenter af Paleo-kosten mener, at en sund kost kun bør omfatte de fødevarer, der var tilgængelige for tidlige mennesker, før de begyndte at dyrke afgrøder og dyrke dyr til mad. Kosten indeholder derfor ofte magert kød og fisk; frugt, grøntsager og visse rødder; og æg, nødder og frø. Kosten udelukker typisk alle korn, bælgfrugter, forarbejdede olier, mejeriprodukter og sukker og salt.

Kritik af kosten

Mange videnskabsmænds største kritik af Paleo-kosten er, at de tidlige mennesker ikke alle spiste det samme; mennesker udviklet sig til at være meget fleksible spisere og trives med et bredt udvalg af kostvaner. For eksempel spiste traditionelle Inuit-folk næsten helt fede, kødbaserede kostvaner. På den anden ekstreme spiste Kungfolk meget lidt kød, og det meste af deres kost bestod af frø og nødder. En anden kritik er, at nutidens fødevarer har lidt lighed med deres vilde forfædre. En stor saftig tomat på butikshylder har lidt lighed med de små bærlignende tomater, som vores forfædre måske har forageret. Det samme gælder for stort set alle frugter og grøntsager omkring i dag. En tredje fælles kritik vedrører Paleo hævder, at mennesker ikke har udviklet sig i de sidste 10.000 år: Tværtimod har mennesker udviklet sig på nogle måder til at håndtere moderne kostvaner. For eksempel giver en mutation i mange moderne mennesker dem mulighed for at fordøje laktose, som giver dem mulighed for at forbruge og fordøje mejeriprodukter som voksne; deres paleolithiske forfædre kunne ikke gøre dette.

Uoverensstemmelser fra indenfor

Selv inden for Paleo-samfundet er der ofte ubehagelig uenighed om, hvilke fødevarer der er eller ikke er virkelig "Paleo". En afslappet internetsøgning af "Er kartofler Paleo?" eller "Er alkohol Paleo?" demonstrerer disse debatter. Generelt synes folk at tage sider i henhold til, om de mener, at den pågældende mad er "sund", snarere end om bevis støtter ideen om, at deres gamle forfædre virkelig spiste det. Hvis nogen følger en Paleo diæt og også tilfældigvis tror en kartoffel er "sund", vil hun sandsynligvis hævde, at det er "Paleo"; hvis hun mener det er usundt, vil hun argumentere det modsatte. På det tidspunkt synes det mest relevante spørgsmål at være mindre om "Hvad spiste vores forfædre virkelig?" - som vi slet ikke kan vide - og mere om "Hvad fortæller videnskaben os, er det sundeste for os at spise i dag?"

Mulige fordele ved Paleo Diet

Der er en vis eksperimentel støtte til tanken om at spise en såkaldt "Paleo diæt" kan have nogle gavnlige virkninger. En gennemgang artikel udgivet i 2009 i "Journal of Diabetes Science and Technology" beskriver en lille undersøgelse, der sammenlignede mennesker med diabetes, der spiste en Paleo diæt versus diabetikere, der spiste diabetes kost. Ifølge undersøgelsen resulterede Paleo-diætet i "statistisk signifikante lavere middelværdier af hæmoglobin A1c, triglycerider, diastolisk blodtryk, vægt, kropsmasseindeks og midjeomkreds." Der var også betydeligt højere niveauer af HDL - det gode kolesterol - i tilhængerne af Paleo diæten. Begge kostvaner kontrollerede effektivt blodsukker. Forfatterne til den samme anmeldelse artikel bemærker lignende resultater - lavere blodtryk, bedre vægtkontrol og bedre blodlipidprofiler - i en håndfuld undersøgelser, der ser på de potentielle fordele ved en Paleo-diæt på visse risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme.

Del:
Kommentarer