Hvad er kæden af ​​infektion for tuberkulose?

Hvad er kæden af ​​infektion for tuberkulose?

Tuberkulose er en sygdom forårsaget af Mycobacterium tuberculosis. Selv om TB betragtes som en lungesygdom, kan den angribe andre dele af kroppen, såsom rygsøjlen, nyrerne og hjernen. Venstre ubehandlet, kan TB være dødelig. Det spredes gennem dråber i luften, når en inficeret person hoster, nyser eller snakker. Når TB er blevet overvejet udryddet, gør TB et comeback med stærkere og mere antibiotikaresistente stammer. Infektionskæden for TB har seks links.

Etiologisk agent

Det etiologiske middel er enhver mikroorganisme, der forårsager infektion. For TB er det Mycobacterium tuberculosis. Jo bedre dets evne til at vokse, invadere væv og forårsage sygdom, desto større er muligheden for, at bakterien forårsager en infektion.

Reservoir

Infektionsreservoiret kan være menneske, dyr eller genstande som bænke og dørhåndtag. Dette giver mikroorganismen et sted at trives og reproducere. Det eneste reservoir for TB er det menneskelige.

Portal of Exit

Det er her, hvor mikroorgansim forlader reservoiret. TB's portal for exit er via mund og næse. Når nogen med TB nyser eller hoster, frigiver de store mængder af TB mikrobakterien.

Transmissionstilstand

Transportformen er, hvordan bakterien bevæger sig fra sted til sted. Mange bakterier transporteres af uvaskede hænder, som overfører bakterien til andre overflader. Med TB er transmissionsformen imidlertid hosten eller nysen, der frigiver TB-bakterien i luften. Det kan derefter indåndes af en anden person i rummet.

Portal of Entry

Der findes mange indgangsportaler for mikroorganismer, herunder brud i huden, slimhinderne (næse og mund) og åbninger i kroppen. TB's portal for indrejse er også dens exitportal - det menneskelige åndedrætssystem. Ligesom TB-bakterien kan udvises ved nysen, kan den indåndes af næse og mund.

Modtagelig vært

Mikroorganismer søger en vært, der let kan invaderes, såsom en person, der allerede er syg eller har et lavt immunforsvar. En ældre person med hiv eller aids vil have en langt sværere tid overlevende TB end en ung, sund 25-årig.

TB Fakta

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er en tredjedel af verden inficeret med TB-bakterien. De fleste tilfælde af TB i verden forekommer i Afrika og sydøstasien. Ubehandlet, kan hver person med TB inficere 10 til 15 personer hvert år. Behandling af TB er ikke hurtig og nem løsning. Mange måneder med antibiotika som Rifampin og andre lægemidler er nødvendige. På hospitaler placeres patienten på dråbeforanstaltninger, og alle, der kommer ind i rummet, skal have en godkendt TB-maske. Det er vigtigt at tage det fulde kursus af antibiotika for at forhindre nye stærkere stammer af stofresistent TB at dukke op.

Del:
Kommentarer