Hvad er farerne ved infrarød?

Hvad er farerne ved infrarød?

Selvom infrarødt (IR) lys undertiden benævnes IR "stråling", er det i de fleste tilfælde ikke særlig skadeligt. Dette skyldes, at i modsætning til mere kraftfulde former for stråling, har IR-lys kun tilstrækkelig energi til at starte molekyler i bevægelse, ikke at ødelægge dem eller på anden måde forårsage skade. Når nogen absorberer IR-lys, er den eneste konsekvens normalt, at personen føler sig varmere. Det er imidlertid korrekt, at IR i nogle ret sjældne tilfælde kan være farligt.

Elektromagnetisk strĂĄling

Elektromagnetisk stråling er en form for energi, som kan betragtes som en bølge, der bevæger sig gennem rummet. Elektromagnetiske bølger har forskellige frekvenser, lige fra meget lave frekvenser som dem, der udgør radiobølger, til meget høje frekvenser som i røntgenstråler. Et eller andet sted i midten er de bølgelængder, som vores øjne kan opdage, og som udgør det synlige spektrum, der spænder farverne rødt til violet. Højere frekvensstråling har mere energi og kan således interagere stærkere med materiel, som det møder. Derfor kan vi konstant udsættes for radiobølger uden dårlige effekter, men selv relativt kort eksponering for røntgenstråler kan være farlig.

Infrarød stråling

Infrarød stråling er en form for elektromagnetisk stråling, som findes lige uden for den synlige del af spektret, før farven rød. Infrarød stråling er usynlig, men energien i denne region sker for at svare til den omtrentlige energimængde, der er nødvendig for at starte molekyler, som bevæger sig på forskellige måder. For eksempel er bølgelængder i midten af ​​IR-regionen i stand til at starte forskellige dele af molekyler vibrerende. IR-lys, som har endnu mindre energi end synligt lys, har ikke nok energi til at skade molekyler på den måde, at højere energibølger som røntgenstråler gør.

Sikkerhedsfare ved infrarød

Da IR-stråling kun virker for at få molekyler til at bevæge sig, vil enhver moderat dosis IR-stråling simpelthen opvarme ethvert levende væv, det berører. Den eneste risiko i de fleste tilfælde er, at langvarig udsættelse for et meget højt IR-niveau kan resultere i en forbrænding, ligesom eksponering for en varm komfur eller en anden varmekilde. Den ene undtagelse er, at arbejdere, der er udsat for nærbillede, højt niveauer af IR over mange år, som dem, der arbejder med smeltet glas eller stål, har vist sig at have øget forekomst af øjakatarakter som følge heraf.

Laserfare

En usædvanlig form for IR-stråling, som kan være umiddelbart farlig, er en bestemt type laserpeger. De fleste håndholdte laserpegere, der sælges til forbrugerne, er egentlige sikre, da hvis nogen ved et uheld kigger ind i laseren, lukker de instinktivt deres øjne som reaktion på det stærke lys, før der kan opstå øjenskade. Test har imidlertid vist, at nogle billige laserpegere, der udsender grønt lys, også udsender usynligt IR-laserlys på et niveau, der er stærkt nok til at forårsage øjenskade. Da IR-lyset ikke er synligt, forårsager det ikke en blinkrefleks, og disse lasere kan derfor potentielt være skadelige.

Del:
Kommentarer