Hvad er farerne ved højt kalium?

Hvad er farerne ved højt kalium?

Kroppen kræver kalium, en elektrolyt, til at fungere normalt. Muskler og nerver stole på kalium for at fungere korrekt, og unormale niveauer kan have en negativ effekt på hjertet, fordøjelsessystemet og nyrerne. De fleste kalium i kroppen opbevares i cellerne. Når kalium opbygges i blodet, bliver det farligt og muligvis endog fatalt. Et højt kaliumniveau i blodet skaber en tilstand kendt som hyperkalæmi. Normale niveauer er 3,5-5,0 mEq / L (milliækvivalenter pr. Liter), og meget høje niveauer er noget over 7,0 mEq / L.

Ă…rsager

Nyreproblemer på grund af diabetes, glomerulonefritis, lupusnefritis og akut eller kronisk nyresvigt kan medføre et højt kaliumindhold i kroppen. Hormonmangel i forbindelse med binyrerne, som Addison's sygdom, traumatisk skade eller vævsskade kan også forårsage kaliumopbygning. En diæt, der er høj i kalium eller visse lægemidler såsom ACE (angiotensinomdannende enzym) hæmmere, NSAID'er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler), angiotensin II-receptorblokkere og kaliumbesparende diuretika kan også medføre øgede kaliumniveauer.

Symptomer

Høje kaliumniveauer er vanskelige at diagnosticere, fordi bivirkninger måske ikke mærkes, før niveauerne er farligt høje. Symptomer omfatter kvalme, træthed, opkastning, muskelsvaghed eller prikken i fingre, tæer eller tunge. Folk har også rapporteret en kraftig følelse i arme og ben, svaghed, forvirring, svimmelhed eller lav vejrtrækning. Alvorlig hyperkalæmi kan resultere i diarré, brystsmerter, hjertebanken eller hjertesvigt.

Hjerte

Det farligste problem med højt kalium er dets potentiale for at få hjertet til at stoppe. Kalium forårsager ændringer i de elektriske impulser i hjertemusklerne, hvilket resulterer i unormale hjerterytmer, hjertearytmi eller hjertebanken. Hvis hyperkalæmi forbliver ubehandlet, vil hjertet stoppe, da dets elektriske aktivitet undertrykkes. Tegn på dette kan være en langsom eller svag puls eller brystsmerter.

Muskelsystem

Højt blodkaliumniveau i blodet påvirker både de glatte muskler og skeletmusklerne. Kalium styrer produktion og opbevaring af glykogen, hvilke muskler bruger til energi. Når højt kalium påvirker de glatte muskler, som dem i fordøjelsessystemet, kan der opstå kvalme, opkastning, mavesmerter og diarré. Over tid kan underernæring resultere, hvilket vil forværre problemet. Når hyperkalæmi er alvorlig nok til at påvirke skeletmusklerne, kan der opstå en tilstand, der kaldes hyperkalæmisk periodisk lammelse. Denne lammelse skyldes problemer med elektrisk aktivitet i musklerne, som også kan forårsage følelser af svaghed og prikken i ekstremiteterne. I alvorlige tilfælde af lammelse kan hyperkalæmi forårsage problemer med vejrtrækning, da involverede muskler ophører med at fungere.

Nervesystem

Kalium og natrium arbejder sammen i natrium-kaliumpumpen for at transmittere elektriske impulser langs celler. Når kaliumniveauet er ude af balance, kan nerverne ikke signalere korrekt, hvilket forårsager svimmelhed eller svaghed. I ekstreme tilfælde kan hyperkalæmi føre til kramper eller anfald, da elektrisk aktivitet forstyrres.

Behandlinger

Behandling af højt blodkaliumniveauer fokuserer på at stabilisere hjertet og fremme bevægelsen af ​​kalium tilbage i cellerne. Lægen kan bruge insulin, glucose, beta agonister eller natriumbicarbonat. Diuretika og bindende harpikser kan hjælpe med at udskille overskydende kalium. Hvis nyrerne ikke fungerer korrekt, kan dialyse hjælpe med at filtrere overskydende kalium. Langsigtet behandling omfatter en ændring i kost for at udelukke fødevarer højt i kalium eller medicin for at hjælpe med at reducere kaliumniveauet. Din læge vil også behandle eventuelle sundhedsmæssige forhold, der bidrager til problemet.

Del:
Kommentarer