Hvad er en lipidpanelblodtest?

Hvad er en lipidpanelblodtest?

En blodprøve i lipidpanelet måler kolesterol og triglyceridniveauer i blodet. Det kaldes også en kolesteroltest eller lipidprofil. Lægerne bestiller lipidpaneler for at kontrollere hjertesygdomme og artherosklerose, som også kaldes hærdning af arterierne, ifølge oplysninger fra University of Michigan Health System.

Hvordan det er gjort

En læge vil trække en lille mængde blod fra patienten til flere rør, som sendes til et laboratorium til testning.

Anvendelser

En blod lipid test måler niveauerne af HDL (high density lipoprotein) cholesterol og LDL (low density lipoprotein) cholesterol i blodet såvel som triglycerider. Disse resultater kan hjælpe lægerne med at bestemme patienternes sundhedstilstand.

Resultater

Generelt har personer med højt indhold af total cholesterol, LDL og triglycerider - alligevel lave niveauer af HDL - en øget risiko for hjertesygdomme og artherosklerose, ifølge oplysninger fra University of Maryland Health System. Omvendt har mennesker med lave niveauer af totalt kolesterol, LDL og triglycerider og høje niveauer af HDL en nedsat risiko.

Hvordan man forbereder sig pĂĄ testen

Patienter, der har udført en blodlipidprøve, bør hurtig i ni til 12 timer før testen, ifølge oplysninger fra Mayo Clinic. De kan drikke vand, men kan ikke have andre fødevarer eller drikkevarer - herunder alkohol, kaffe og te.

Overvejelser

Hormonet østrogen kan få kvinder til at få højere niveauer af HDL cholesterol, hvilket er godt, men også af triglycerider, ifølge oplysninger fra Mayo Clinic. Hvis en kvindes triglycerider er højere end normalt, kan en læge bestemme, at hun vil få gavn af kolesterolreducerende lægemidler.

Del:
Kommentarer