Hvad er en ESR-blodprøve?

Hvad er en ESR-blodprøve?

Erythrocyts Sedimentation Rate (ESR) kaldes også Sed Rate eller Sedimentation Rate. Det er en simpel test, der bruges til at bestemme, hvor meget betændelse er i kroppen, men det kan ikke diagnosticere den specifikke tilstand, der forårsager betændelsen.

Hvordan ESR-blodprøve virker

Inflammation ændrer proteinerne i røde blodlegemer, hvilket får dem til at binde sig til hinanden i klumper, hvilket gør dem tættere end normale røde blodlegemer. En ESR-test noterer simpelthen den hastighed, hvormed blodlegemer synker til bunden af ​​et reagensglas. Jo hurtigere blodcellerne falder, jo mere inflammation er i din krop.

Primære anvendelser af ESR-testen

ESR-test anvendes oftest til at diagnosticere reumatoid arthritis, polymyalgi reumatica og gigantisk arteritis (GCA). Rheumatoid arthritis forårsager betændelse i foringen af ​​leddene, hvilket resulterer i smerte, ledskader og undertiden deformitet. Polymyalgia rheumatica er en inflammatorisk lidelse, der forårsager stivhed og smerter, normalt i skuldre, nakke, overarme, hofter og lår; giant celle arteritis (GCA) refererer til betændelse i arteriel foring og forårsager hovedpine, kæbe smerte og sløret syn.

Øget ESR

Øget ESR har mange årsager, herunder graviditet, menstruation, infektion eller anæmi. Mange sygdomme som nyresygdom, syfilis, tuberkulose, skjoldbruskkirtlen og lupus forårsager også, at ESR-satser er højere end gennemsnittet. Derudover kan visse lægemidler som oral prævention, vitamin A, dextran og methyldopa (aldomet) forårsage, at ESR-aflæsninger er højere end normalt.

Meget høj ESR

Foruden polymyalgi rheumatica, gigcelle arteritis og rheumatoid arthritis omfatter andre almindelige årsager til en meget høj ESR nekrotiserende vaskulitis (betændelse i blodkarets vægge) og primær makroglobulinæmi (kræft af B-lymfocytter, en type hvid blodcelle).

Lav ESR

Selvom en lav ESR generelt ikke er en grund til bekymring, er det værd at bemærke, at lever- eller nyresygdom, kongestiv hjertesvigt og nogle proteinabnormiteter såvel som seglcelleanæmi eller tilstande, der forårsager en stigning i enten røde eller hvide blodlegemer, kan forårsage et lavere end normalt ESR resultat. Medikamenter som aspirin, cortison og kinin kan også resultere i en lavere ESR.

Diskuter dine ESR testresultater med en læge

Fordi der er så mange forhold, der kan påvirke en ESR-test, er det vigtigt at diskutere dine resultater med en kvalificeret læge, der er opmærksom på alle dine medicinske forhold og de medicin du tager. ESR-blodprøven betragtes som en screeningstest og kan ikke bruges til at diagnosticere en enkelt tilstand. Det er imidlertid nyttigt at screene for visse inflammatoriske tilstande eller overvåge deres fremskridt.

Del:
Kommentarer