Hvad er en Doppler Test?

Hvad er en Doppler Test?

En Doppler-test bruger ultralydbølger til at vurdere bevægelsen af ​​blod gennem blodkarrene. Det bruges som en forebyggende foranstaltning til forhold som slagtilfælde. Doppler testen bruges normalt på de store vener og arterier i ben, arme og nakke. Det bruges også til at lokalisere blodpropper, hvis de går tabt, kan være fatale.

Fungere

Under en Doppler-test holdes en enhed over huden. Denne enhed sender og henter lydbølger. Bevægelsen af ​​blodet forårsager ændringer i tonehøjde. Men når blodet ikke bevæger sig, ændres denne tonehøjde ikke. Når der er noget fast i blodbanen, som f.eks. Blodpropper, vil lydbølgen hoppe af det. Disse oplysninger indføres i en computer, som derefter udskriver et foto eller en graf.

typer

Der er fire typer Doppler test. Den kontinuerlige bølge Doppler kontrollerer forandringer i tonehøjde. Denne type sker via en bærbar maskine og kan give hurtige resultater. Duplex Doppler producerer et billede af ikke kun blodkarrene, men organer, der omgiver teststedet. Color Doppler producerer et billede af blodets hastighed og retning. Den nyeste test er Power Doppler, som er den mest kraftfulde. Det producerer fotos af blodkar i organerne.

Fordele

Udover blokeringer i blodkarrene kan en Doppler test bruges til at fortælle en gravid mor om hendes babys helbred, såsom blodgennemstrømningen i placenta og navlestreng. Det bruges også til at evaluere åreknuder, kontrollere niveauer af arteriel plaque og overvåge folk har allerede haft et slagtilfælde. Doppler-test anvendes også almindeligvis til personer, der er ramt af seglcelleanæmi.

Testen

Din læge vil bede dig om at afstå fra nikotinbrug i et par timer før testen, da nikotin forårsager forstyrrelsen af ​​blodårer og kan resultere i testresultater. En Doppler udføres af en radiolog eller en sonograf. Lægen vil normalt bede dig om at fjerne de fleste af dit tøj til testen. Lægen vil anvende gel til det område af kroppen, de undersøger. Testen varer normalt en halv time til en time.

Risici

Selvom der ikke er nogen risiko forbundet med Doppler testen, er der nogle faktorer, som kan medføre unøjagtige resultater. Knogler nær det område, der testes eller overskydende gas i tarmkanalen kan påvirke resultaterne. Også personer, der er overvægtige, ude af stand til at sidde stille eller have hjerterytme problemer, kan også give dig et resultat, der ikke er helt korrekt.

Del:
Kommentarer