Hvad er DOE i medicinske vilkĂĄr?

Hvad er DOE i medicinske vilkĂĄr?

Dyspnø er det medicinske udtryk for åndenød. Udtrykket DOE står for dyspnø ved anstrengelse. At forstå årsagen til DOE er nøglen til at behandle tilstanden og forbedre livskvaliteten. Ofte præsenterer DOE sig selv i processen med en aktiv sygdom. Det er rapporteret, at 75 procent af døende patienter lider af en form for dyspnø, og 27 procent af mennesker lider under Døden i deres daglige liv. Sværhedsgraden af ​​DOE er variabel med hver enkelt sag og kommer fra en række årsager. Hvis der sker ændringer i normale vejrtrækningsmønstre, skal der søges lægehjælp, og 911 skal kaldes straks, når brystsmerter ledsager akut åndenød.

Ă…rsager

At have DOE er et symptom snarere end en sygdom i sig selv. En person, der lider af DOE, kan finde ud af, at almindelige anstrengelser som at gå, komme ud af sengen eller endda hoste kan forårsage åndenød. De to primære typer af tilstande, der bidrager til DOE, er hjertesygdom og lungesygdom. Andre årsager til DOE er forbundet med vaskulære problemer, infektion, fedme, dekonditionering (fuldstændig mangel på motion) og neuromuskulære problemer.

Cardiac DOE

En af hovedårsagerne til DOE er hjertesygdom. Når en hjertekilde er identificeret, og problemet er kronisk, kan det normalt spores til hjerteinsufficiens i venstre ventrikel (LV). Kronisk hjertesvigt (CHF), hjertesvigt (CHF), atrieflimren (a-fib) eller et hjerteanfald (MI) kan alle føre til pludselige DOE. Hvis vejrtrækning bliver vanskeligere, når motivet ligger og åndedræt er lavt, men ikke hurtigt, så mistænker en hjerte oprindelse. Lidelser af denne type dyspnø vil sædvanligvis sove med puder, der støtter dem. Paroxysmal nattlig dyspnø er en tilstand født af LV hjertesvigt. Åndenød begynder et par timer i søvncyklussen. Symptomer omfatter sved, hoste og hvæsen.

Pulmonal DOE

Af alle pulmonale årsager til DOE er COPD (kronisk obstruktiv lungesygdom) den mest almindelige. Den typiske COPD-patient forværrer vejrtrækningsproblemerne ved åndenødets angst. Under et akut angreb beskrives åndedrætsmønsteret hos disse patienter mest som en tæthed i brystet med den medfølgende følelse af tvungen vejrtrækning. Disse symptomer forværres med mild motion. I lungeødem beskriver patienter ofte en følelse af kvælning, også kendt som "luft sult." Luft sult er en meget mere gennemgribende tilstand end simpel DOE. Andre lungemæssige årsager til DOE er en lungeembolus (bevægelig blodprop), pneumothorax (luftlomme uden for det udpegede lungevæv), fibrotisk sygdom eller en brystinfektion.

effekter

Virkningerne på dem, der lever med kronisk DOE varierer. Nogle patienter skal altid have klar adgang til ilt, mens andre skal bære inhalatorer for at kompensere for pludselige angreb af dyspnø med eller uden anstrengelse. Livsstilsændringer er hyppige, da patienten skal planlægge daglige aktiviteter omhyggeligt. En vis grad af social isolation er ikke ualmindeligt. En anden effekt er paniktilstanden, som mange mennesker indtaster, når de føler at de ikke kan få vejret og den fortsatte frygt for at falde ind i den panikstilstand.

Behandling

Det første skridt i retning af behandlingen af ​​DOE er en grundig medicinsk historie og fysisk. Fordi DOE er et symptom, skal den medicinske udbyder søge efter det underliggende problem. I den diagnostiske fase af behandlingen kan patienten gennemgå røntgenbilleder, scanninger og andre test. Når årsagen til DOE er fastslået, kan passende ledelse begynde. Hvis dyspnøen manifesteres af lungesygdomme, er bronkodilatatorer (medicin, der åbner bronchiale rør i lungerne) normalt effektive. Opioider er endnu mere effektive til at reducere åndenød og åndedrættet ved at desensibilisere kroppens reaktion på øgede carbondioxidniveauer. Endelig kan anti-angst medicin som Xanax, Valium eller Ativan reducere frygt og panik, men har også direkte indflydelse på vejrtrækningen. En læge kan ordinere en eller en kombination af behandlinger til at kontrollere DOE. Ikke-farmakologiske behandlingsmetoder omfatter kropsholdning og positionering, brug af fans og overvågede træningsprogrammer.

Del:
Kommentarer