Hvad er den største nyrestein, en person kan passere?

Hvad er den største nyrestein, en person kan passere?

Ifølge National Nier og Urologiske sygdomme Information Clearinghouse (NKUDIC) forårsager nyresten mere end en halv million besøg i beredskabsrummet hvert år. Nogle nyresten vil forblive i nyrerne og forårsage aldrig problemer. Andre vil bevæge sig ind i urinerne. Det er da stenens størrelse og form bestemmer, om det vil passere gennem systemet eller kræve intervention.

Definition

Nyrerne fjerner affald og overskydende væsker fra blodet. Affaldsprodukterne omfatter mineraler, som normalt opløses i urinen, men de adskiller sig sommetider ud af urinen og danner i små krystaller. Over tid klumper de sammen og hærder til en nyre.

Ă…rsager

Sten kan dannes, hvis der ikke er nok vand i urinen til fuldstændigt at opløse affaldsprodukter eller hvis der er et højt niveau af stoffer, der typisk udgør sten --- calcium og oxalat. Urin indeholder normalt kemikalier, der hjælper med at stoppe krystaller fra at danne, og hvis disse er lave, er der en øget chance for en stenformning. Nogle medicinske tilstande som urinvejsinfektioner og nyresygdomme er forbundet med en højere chance for sten, og kronisk betændelse i tarmen kan forårsage calciumoxalatsten.

Størrelse

De fleste kilder anfører, at en nyrestens størrelse varierer fra at være så lille som et sandkorn til så stort som en golfbold. Forskere ved University of Missouri offentliggjorde en undersøgelse om behandling af "store" nyresten i Journal of Endourology i september 2009. De betragtede enhver nyre sten over 2,5 cm (0,98 inches) for at være stor, og den gennemsnitlige størrelse af de store sten i deres undersøgelse var 3cm (1,18 inches).

Betydning

Nyresten må ikke passere ud af kroppen, så længe de forbliver i nyre og forårsager ingen problemer på grund af størrelse eller mængde. Men de giver alvorlige smerter, hvis de bevæger sig ind i urinvejen. Det er her, hvor størrelse og form bliver vigtige. En glat, lille sten passerer gennem urineren lettere end en større, tagget en. Enhver sten vil forårsage smerte, men hvis det er for stort til let at passere gennem urets smalle rør, fortsætter smerten, da de glatte muskler forsøger at skubbe sten gennem urinlægen. Sten, der er for store eller hakket, er mere tilbøjelige til at sætte sig fast; så kan strømmen af ​​urin blokeres, smerter øges, og en infektion kan starte.

Største størrelse

Læger ved Delaware Urological Associates angiver, at nyresten, der er større end 1 cm, "sjældent passerer gennem urinsystemet uden komplikationer." De bemærker også, "For sten mindre end 3 mm (0,12 inches) i bredden er chancen for spontan stenpassage meget høj. Sten mere end 8 mm (0,31 inches) i bredden er kun omkring 20 procent, der sandsynligvis kan passere spontant i løbet af et år. "Sten større end 8 mm kan ende med at blokere urinvejen og forårsage blødning. Stene, der er for store til at passere, er normalt brudt i mindre stykker ved hjælp af stødbølger, så de kan passere gennem urinen. Hvis dette ikke virker, er det nødvendigt med kirurgi for at fjerne sten.

Del:
Kommentarer