Hvad er bivirkningerne af multivitaminer?

Hvad er bivirkningerne af multivitaminer?

Folk bruger multivitaminer af flere forskellige årsager. Nogle mennesker har naturligt forekommende mangler fra forskellige sygdomme eller en dårlig kost. Et multivitamin kan returnere nødvendige næringsstoffer til kroppen. I andre tilfælde tager folk multivitaminer, fordi de ønsker ekstra doser af visse vitaminer, der rapporteres at hjælpe immunsystemet, hukommelsen eller det generelle helbred. Multivitaminer giver også folk vitaminer, der er vanskelige at finde naturligt i mad. Et multivitamin giver dig mulighed for at indtage alt på én gang uden at skulle søge i købmanden for en masse manglende stykker. Men selv om multivitaminer har mange potentielle sundhedsmæssige fordele, kan visse bivirkninger forekomme ved ukorrekt anvendelse, allergi eller intolerance.

Alvorlige bivirkninger

Mange af de alvorligste bivirkninger ved at tage multivitaminer skyldes overdosering af vitamin på grund af indtagelse af for meget af et givet mineral. Calcium, jern og zink er alle nødvendige for at kroppen kan fungere ordentligt, men for meget af nogen af ​​disse mineraler i blodbanen kan føre til alvorlige komplikationer som hjertebanken, maveblødninger, forvirring, tandfarv og øget vandladning. Endnu mere alvorlig er en overdosis på vitaminerne A, D, E eller K. En alvorlig overdosis af disse vitaminer kan endda være livstruende. Tidlige advarselsskilte om overdosering af vitamin omfatter vægttab, opdeling af hovedpine, menstruationsændringer, intens rygsmerter eller let blå mærker. Mens det er muligt for nogen at overdosis på et relativt lille beløb, øger chancerne for overdosering med mængden af ​​multivitaminer taget. Bare fordi en om dagen er god for dig, ikke antage tre om dagen skal være bedre. Det er ikke.

Mindre bivirkninger

Multivitaminer taget på tom mave kan føre til gastrointestinale forstyrrelser, herunder kvæstelse, forstoppelse og diarré. Andre almindelige, men mindre alvorlige bivirkninger omfatter svagt hovedpine og en dvælende ubehagelig smag i munden. Den smarte smag er mere sandsynlig, hvis du tager dine vitaminer uden mad eller ikke slukker dem fuldt ud. Multivitaminer kan også forårsage søvnproblemer, især hvis de tages lige før sengetid. For at reducere risikoen for ubehagelige bivirkninger, tag dit vitamin om morgenen med morgenmad eller om eftermiddagen til frokost.

Allergiske reaktion bivirkninger

Da multivitaminer indeholder så mange vitaminer og mineraler, er allergiske reaktioner helt sikkert mulige. Mild allergiske reaktioner kan omfatte kløe og et par elveblader. Hvis du oplever disse bivirkninger, skal du stoppe brugen og kontakte din læge. Hvis du oplever mere avancerede symptomer på en allergisk reaktion eller anafylaktisk chok, som f.eks. Åndedrætsbesvær, brystsmerter, udbredt elveblest eller svulmet ansigtsområde, skal du straks besøge nærmeste akutrum.

Vitamininteraktioner

Yderligere bivirkninger er mulige, hvis du tager andre lægemidler. Nogle af de medicin, der vides at reagere negativt på multivitaminer, omfatter diuretika, blodtryksmedicin, tretinoin, trimethoprim og ibuprofen. Dette betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan tage et multivitamin med disse lægemidler. Bare check ind med din læge. Et skift i dosering kan være nødvendigt. Desuden kan mejeriprodukter og andre calciumprodukter forstyrre kroppens optagelse af forskellige vitaminer og mineraler. Igen skal du kontakte din læge, hvis du tager kalciumtilskud, antacida med calcium eller har en diæt, der er højt i mejeri.

Multivitaminer og graviditet

Multivitaminer kan være en fremragende kilde til ernæring for gravide og deres babyer, men visse mineraler, der findes i multivitaminer, bør undgås i høje doser. Gravide kvinder, kvinder, der forsøger at blive gravid, og ammende kvinder bør ikke tage multivitaminer, der indeholder mere end 100 procent af den anbefalede daglige værdi af disse vitaminer og mineraler. Hvis du er gravid, skal du diskutere dine prænatale vitaminer med din læge.

Andre risikofaktorer

Mennesker med allerede eksisterende medicinske forhold kan ikke reagere godt på nogle af vitaminerne i visse multivitaminer. Igen skal du diskutere det med din læge, inden du går videre med et bestemt kursus af vitaminer. Hvis et multivitamin indeholder både jern og calcium, kan jernet forhindre fuld absorption af calcium. Derfor anbefales det at tage et separat calciumtilskud enten tidligere eller senere på dagen end multivitamin. Tilsvarende vil for meget C-vitamin i et multivitamin (over 500 mg) forhindre korrekt absorption af vitamin B12.

Del:
Kommentarer